В 1/3 от областите в страната вече е обявена грипна епидемия. В част от тях са засегнати отделни общини, а други са изцяло обхванати от грипната вълна. До 2-3 дни се очаква и други региони да се включат.

До момента заболеваемостта е 227 на 10 000 души. Пикът се очаква до няколко дни, но до национална епидемия е малко вероятно да се стигне - първите области, засегнати от грипа, първи ще започнат и да излизат от епидемията. Освен това както бързо се вдига заболеваемостта, така и бързо спада, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг за актуалната грипна обстановка.

Тази година основните грипни вируси, които разболяват, са от тип А - H1N1, познат като свински грип, и H3N2. През последните две седмици обаче резултатите от пробите в Националния център по заразни и паразитни болести показват превалиране на H3N2. За миналата седмица те са 88:51 от общо 277 проби.

Той засяга предимно деца от 5- до 14-годишна възраст, следват групата на децата до 5 г. и младежите. “Тази година се наблюдава по-ниска заболеваемост сред активно трудещите се и групата над 65 г. Последното се дължи както на факта, че при възрастните е налице известен имунитет към този щам, така и на повишения интерес към противогрипната ваксина”, посочи доц. Кунчев и допълни, че грипният вирус съвпада с този, включен във ваксината.

Досега епидемия е обявена в областите София, Благоевград, Пловдив, Смолян, Перник, Велико Търново, 3 общини в област Габрово, в община Луковит, Ловеч и в общините Добрич, Балчик и Генерал Тошево. От днес разпускат и учениците във Варна.

И ДАНС вече следи за вируса от Китай, проиграват реакции при съмнения за заразени

На отчет са децата от хора в Петрич, върнал се от турне

Оперативна работна група с експерти от здравното министерство, инфекционисти, епидемиолози от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), ДАНС и Гранична полиция от понеделник следи разпространението на китайския коронавирус 2019 - nCoV. Целта е предприемане на всички мерки за ограничаване на възможността той да се пренесе и разпространи в България. Регистрирани случаи у нас няма, а вероятността за това е ниска, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Потвърждава го и оценката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията - според нея бъдещото разпространение на коронавируса е много вероятно, като заплахата за внос в ЕС е средна, а предприеманите от държавния здравен контрол на страните членки мерки са достатъчни, посочи доц. Кунчев.

“Въпреки ниската вероятност за внос на вируса у нас е създадена организация, за да сме в готовност - няколко пъти вече е проиграна процедурата за реакция при съмнение за човек, носител на коронавирус 2019-nCoV”, каза шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

На засилен контрол са подложени и децата от певческия хор от Петрич, които се завърнаха в понеделник от Пекин. “Дадени са указания на личните им лекари в срок от 14 дни да проследяват тяхното здравословно състояние. За целта в болницата в Петрич е разкрит специализиран кабинет, към който членовете на ансамбъла може да се обръщат при оплаквания”, каза доц. Кунчев.

В Инфекциозна болница в София е разкрит специализиран кабинет, който да поеме болните при необходимост. А по летищата в София и Варна се правят проверки с термокамери на пристигащите от изток туристи.

До 2-3 седмици се очаква да пристигнат първите китове с реактиви, които могат да докажат наличието на китайския коронавирус при болен пациент, обясни шефът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев. Лабораторията, в която ще се правят изследванията, разполага със същата апаратура, с която епидемиолозите в Китай успяха да докажат вируса и да открият близкия му характер с този на тежкия остър респираторен синдром от 2002 г., допълни той. И обясни, че тестове ще се правят само на материали, изпратени от лекар инфекционист.