Заплахата за внос на коронавируса от Китай в Европа е на средно ниво и мерките засега са достатъчни, каза пред журналисти главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

В Китай вече има 80 смъртни случая, но има и 50 излекувани, подчерта той. Смъртността засега е 10%, а от ТОРС преди години беше над 30%. Много е вероятно и сегашният вирус да се самоограничи, както стана и с предишните, смята Кунчев.

Предаването на заразата от човек на човек е доказано, но е трудно, увери Кунчев. В Китай има и 16 заразени медици.

Днес е създадена работна група за коронавируса. В нея влизат лекари, експерти, ДАНС, Гранична полиция, МВнР.

Според Кунчев още не се знае точният механизъм на предаване, както и кой е "резервоарът" на болестта. Скринингът с термокамера, който се прилага и в България, е мярка, но нито е най-важната, нито е основната.

В Центъра по заразни и паразитни болести са подбрани и поръчани реактивите, които доказват болестта, каза директорът му проф. Тодор Кантарджиев. Доказването на мутирал коронавирус може да стане само при тежко болен, с разгърната клинична картина. Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев

Всички мерки, които трябва хората да предприемат, са като при грип - маски, кърпички, дезинфекция със спирт или хлорни дезинфектанти.

Ако в инфекциозната болница "Проф.Иван Киров" влязат рискови пациенти, те ще бъдат изолирани в специално разкрит "поток" и кабинет, каза директорката й проф. Татяна Червенякова.