Учени от университета в Льовен установиха, че раковите клетки трупат липиди и така добиват способност да се разсейват, съобщи Лента.

Ключова роля за това играе молекула, която може да отключи и да предотврати формирането на метастази в други органи при смъртоносния стадий на болестта, предаде БТА.

Учените установили, че веществото трансформиращ растежен  фактор бета (Те Же Еф - бета2) е решаващият фактор, отговорен и за натрупване на липиди, и за агресивно раздвижване на туморните клетки. Двата процеса се допълват. Натрупването на мастни киселини благоприятства метастазите, защото раковите клетки използват струпаните липиди като енергиен запас. Мастните киселини им позволяват да преживеят в условия, които обичайно биха били пагубни за дефектните тъкани.

Екипът на д-р Оливие Ферон доказва, че е възможно да се намали инвазивността на туморите и да се спре развитието на метастази чрез инхибитори на Те Же Еф - бета2 и на вещества, които блокират синтеза на мастните киселини или формирането на триглицериди.