Медии показват страховити кадри в китайски градове как заразени с новия вирус падат в безсъзнание по улиците, пише "Униан", цитиран от news.bg. 

Според канала в "Телеграм" - "Протести по света" в момента 7 големи града са блокирани в Китай заради епидемията: Ухан (11 милиона души), Хуанган (6 милиона), Сянин (2,6 милиона), Сянтао (1,2 милиона), Ечжоу (1,2 милиона), Личуан (1,1 милиона) и Чиби (550 000.)

Според някои съобщения 71 души са в критично състояние в Ухан.

САЩ обявиха в четвъртък, че изследват втори болен - студент в Тексаския университет, който е бил в Ухан.

Виетнам и Сингапур са добавени в четвъртък към страните с доказани случаи - Тайланд, Япония, САЩ, Тайван, Южна Корея. Япония потвърди втория си случай в четвъртък, а Южна Корея - в петък. Други държави с възможни случаи са Великобритания, Канада, Австралия, Русия и Франция.

На много места има скрининг на пътници от Китай, включително на летищата в Дубай и Абу Даби.

Тайван забрани достъпа на хора от Ухан, а Държавният департамент на САЩ предупреди американските пътници да внимават в Китай.

По информация на Би Би Си поне 10 града в китайската провинция Хубей са с ограничения за пътуване. От заразените около 100 души са в критично състояние.

Смъртен случай бе потвърден в отдалечената провинция Хейлундзян. Тя граничи с Русия на повече от 2000 км от Ухан.

В Китай вече има 830 заразени с вируса. В Ухан, столицата на Хубей, откъдето той възникна - всички автобусни, метро и фериботни услуги са спрени, както и всички самолети и влакове. Жителите не трябва да напускат и има заграждения и блокади. Ечжоу, по-малък град в Хубей, затвори гарата си. Град Енши спря всички автобуси.

Властите отмениха големи прояви. Затворен е Забраненият град, дворцовият комплекс в Пекин; Отменени са храмовите панаири в Пекин; Отменен е карнавалът в Хонконг; Отменен е футболен турнир в Хонконг; Отменени са всички празници за китайската нова година в Макао

Световната здравна организация още не е класифицирала вируса като "международна спешна ситуация" поради малкото болни в чужбина.

"Но все още може да стане такава", заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейес.