Змиите китайски крайт и китайска кобра може да са първоизточник на новия коронавирус, заразил Китай тази зима, предаде Си Ен Ен.

Крайтът (Bungarus multicinctus), наричан тайвански или китайски, е силно отровна змия, срещана в Китай и Югоизточна Азия.

За болестта бе съобщено първо в края на декември в Ухан, голям град в централен Китай, и бързо се разпространи. Оттогава болни от Ухан заразиха доста хора в Китай и други страни, включително САЩ.

С проби от вируса, изолирани от пациенти, учените в Китай определиха генетичния му код. Патогенът е нов коронавирус от същото семейство като добре познатия тежък остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточния (MERS), които убиха стотици хора в последните 17 г. Световната здравна организация определи новия вирус като 2019-nCoV.

Какво е коронавирус?

Името идва от неговата форма, която наподобява корона или слънчев ореол, когато се изобразява с електронен микроскоп. Това изображение разкрива структурни детайли на корона.

Предава се по въздуха и инфектира горните дихателни и стомашно-чревните пътища на бозайници и птици. Макар повечето коронавируси да причиняват само леки грипоподобни симптоми при инфекция, SARS и MERS могат да заразят и долните дихателни пътища и да причинят тежка пневмония и други усложнения при хората.

2019-nCoV причинява симптоми като SARS и MERS. Хората страдат от тежка възпалителна реакция. Няма налична ваксина или антивирусно лечение за такава инфекция. Нужно е запознаване с жизнения цикъл на 2019-nCoV, с източника му, как се предава и репликира, за да се предотврати и лекува болестта.

И SARS, и MERS са зоонозни болести. Това означава, че първите болни са се заразили пряко от животни. Това е възможно, защото докато е бил в животното, вирусът е мутирал много пъти и е добил способност да заразява човека и да се размножава в него.

Сега тези вируси могат да се предават от човек на човек. Теренните проучвания показват, че източник на SARS и MERS е бил прилеп и че палмови цивети (бозайник в Азия и Африка) и камили са служили като междинни домакини между прилепите и хората.

За новата болест докладите посочват, че повечето от първите заразени са работници или клиенти на пазар за морски дарове, където са се продавали и преработени меса и живи животни - домашни птици, овце, магарета, свине, камили, а също лисици, язовци, бамбукови плъхове, таралежи и влечуги. И тъй като досега няма случай коронавирус да е тръгнал от водни животни, вероятно той да произхожда от други животни от този пазар.

По-подробен биоанализ на гените на 2019-nCoV навежда на мисълта, че може да идва от змии.

От прилепи до змии

Учените анализират белтъчни кодове, предпочитани от новия вирус, и го сравняват с такива кодове от вируси в гостоприемници като птици, змии, мармоти, таралежи, прилепи и хора. Изненадващо се оказа, че кодовете в 2019-nCoV са най-сходни с кодовете в змийските вируси.

Змиите често ловуват прилепи. Доклади сочат, че и змии са продавани на пазара в Ухан, което повишава вероятността 2019-nCoV да е скочил от прилепи към змии и към хора в това огнище. Как обаче вирусът се адаптира към студенокръвни и към топлокръвни гостоприемници остава загадка.

Авторите на доклада и други изследователи ще проверят произхода на вируса с лабораторни експерименти. Генното секвениране на 2019-nCoV при змии е първото, което трябва да се направи. Пазарът обаче още в началото на заразата е дезинфекциран и затворен, което затруднява намирането на животно с вируса.

За да се потвърди произхода му, са нужни проби от вирусна РНК от животни, продавани на пазара, и от змии и прилепи.

Избухването на 2019-nCoV е напомняне, че хората трябва да ограничат консумацията на диви животни, за да предотвратят зоонозни инфекции.