Твърди се, че косата на Мария Антоанета побеляла в нощта, преди да бъде обезглавена по време на Френската революция. Косата на някои премиери посивява заради напрежението в работата им. Експерименти с мишки показаха, че косата действително посивява от стрес, пише в. "Мирър".

Предишни проучвания навеждаха на мисълта, че този феномен се дължи на свръхреакция на имунната система. Авторите на новото изследване увериха, че причината е друга.

"Искахме да разберем как стресът променя различните тъкани, казва биоложката Сю Ячиех от Харвард. Бяхме любипитни дали води до посивяване на косата."

Косата на жените започва да сивее на 35-годишна възраст, а на мъжете - 5 г. по-рано. В зависимост от гените и здравословното състояние сиви косми може да се появят още в училище или да не се появят, докато човек не прехвърли 50-те. Цветът е свързан с пигмента меланин. Намаляването или загубата му води до посивяване или побеляване на косата.

Сега било установено, че стресът активира нерви в симпатиковата система. Това на свой ред уврежда регенериращите пигмента стволови клетки. "Стресът повишава нивата на хормона кортизол в организма - каза Ячиех. Затова мислехме, че той играе роля. Но след като изрязахме надбъбречната жлеза на гризачите, за да не синтезират кортизол, козината им продължи да посивява под въздействие на стреса."

Учените се фокусирали върху симпатиковата нервна система, която е отговорна за реакцията към стресово събитие. Симпатиковите нерви имат разклонения във всеки космен фоликул. При стрес тези нерви освобождават норепинефрин, който се поема от регенериращи пигмента стволови клетки. Той ги активира прекомерно, поясниха учените.

"Смята се, че стресът и по-специално реакцията на симпатиковата нервна система към стресово събитие са от полза за оцеляването на животните - каза Бин Чжан от екипа. - В случая обаче стресът изтощава стволовите клетки."

"Сега знаем, че неврони контролират функциите на стволови клетки - допълни Айзък Чю от екипа. - Това обяснява как те взаимодействат помежду си на клетъчно и молекулярно ниво, свързвайки стреса с посивяването на косата."
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".