Хората, които спазват диети с малко въглехидрати или мазнини, не живеят по-дълго, предаде Ройтерс, позовавайки се на американско изследване.

За целите му екип от колежа "Чан" в Бостън е проследил 37 233 души на средна възраст 50 г. за период от 20 г. През това време 4866 от тях починали (13%), повечето от болести на сърцето или рак, предаде БТА.

Изследването показва сходни проценти на смъртност при спазващите диети с ниско съдържание на въглехидрати или мазнини и при хората без хранителен режим. 

Все пак се оказало, че смъртността е по-ниска, ако покрай диетата с малко въглехидрати и мазнини се консумират и растителни белтъчини, плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести продукти.

По-висока е смъртността за хората, в чиято храна изобилстват наситените мазнини и животинските белтъчини.

"Ползите за здравето от диетите зависят не само от типа белтъци или мазнини, но и от качеството на поеманите въглехидрати", пишат авторите на изследването.

Изследването показва, че бедните на въглехидрати и мазнини диети могат да бъдат "добри" и "лоши", отбелязва в придружаващ коментар Андрю Менти от университета "Макмастър" в Онтарио.