Ще продължа проверките в социалните домове с възрастни хора с деменция, обяви пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева. По думите ѝ в България има над 100 000 души с деменция, места в домове обаче има за едва 1% от тях.

Досега проверките на омбудсмана показали, че едва в един дом има нужните условия за достоен живот. Основният проблем е липсата на персонал, който да предостави специализирана грижа, обясни Ковачева.

Тя коментира и проверката на прокурори в дома в Горно Косово. Те вчера обвиха, че там нарушения няма. Но клип в социалните мрежи показа лошо отношение към настанените в дома. Ковачева каза, че макар да няма закононарушения, това не означава, че не са засегнати човешки права - на сигурност, на пространство, на достоен живот.

Хората, работещи в подобни условия, също са засегнати, защото  извършват тежка физическа работа, натоварени са психически заради тежките случаи, с които трябва да се занимават. Но това не означава, че трябва да нарушават правото на личното достойнство. Голяма част от болните са хора, които през живота си са се образовали, работили са, имали са сериозни професии и не е логично към тях да се отнасят по подобен начин, каза Ковачева.

Омбудсманът представи прогноза на СЗО за нарастване на броя на хората с деменция заради увеличената продължителност на живота. Ковачева се надява, че институциите ще се сезират и ще вземат мерки.

Отговорен е преди всичко кметът на населеното място. Разбира се, контролът се осъществява от Агенцията за социално подпомагане и Министерството на труда и социалната политика. Но кметът е този, който трябва да осигурява средства и хора за работа в тези домове, каза Ковачева. Именно липсата на кадри води до лошите условия в домовете, смята тя.