Грипна епидемия вече е обявена в няколко области на страната. Критичният праг на броя на заболелите е преминат в Дупница, Сапарева баня и Монтана. В Карнобат, Сунгурларе, Хисаря и Сопот прекъсват учебни занимания. На прага на епидемия са и в Пловдив.

„Съвсем точна информация за това как ще се развие грипната ситуация никой не може да даде. Ако има заболяване, при което не важат никакви прогнози, то това е грипът. Според очакванията, с възможно закъснение от около 10 дни, грипната епидемия ще започне. Висока е заболеваемостта в няколко области”, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред NOVA. 

„Най-засегнатите групи тази година са тези на децата и юношите. Заболеваемостта при тях изпреварва общата. Отсъствията от училищата, градините и яслите е наистина значителна”, поясни Кунчев.

„Голяма част от грипните заболявания ще протекат доброкачествено и сравнително бързо. За малките деца, хората с увреден имунитет и възрастните е важно да посетят своя лекар навреме”, добави здравният инспектор.

Висока температура, обща отпадналост, болки в мускулите и ставите са характерните признаци на грипа, посочи Кунчев.

Повишена е заболеваемостта от грип в страната през последната седмица. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ директорът на Центъра за заразни и паразитни болести (ЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че се проследяват 400 000 души от 229 лекарски практики в цялата страна, като информацията за заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции се актуализира всяка седмица.

„5 000 пациенти от проследяваните 400 000 в цялата страна са посетили лекар заради грипоподобни симптоми през последната седмица. Сред тях най-много са децата на възраст от 5 до 14 години - 1 500. Това говори за повишена заболеваемост, в отделни райони на страната тази заболеваемост е доста висока. Така е в Сливен, където със симптоми на грип са 200 на 10 000 души. В Монтана също е отчетена висока заболеваемост“, каза още директорът на Центъра за заразни и паразитни болести.

Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че пикът на грипа не е достигнат, затова превантивните мерки сега са най-важни.