Учени към американското Управление за контрол на храните и лекарствата установиха, че активни съставки на слънцезащитните кремове лесно преминават в кръвта и поискаха тестове за безопасността им, предаде Ройтерс.

Изследването повтаря резултатите от друго на същото управление. То породи много въпроси за безопасността на слънцезащитните кремове, предаде БТА.

"Беше разтълкувано погрешно - каза дерматологът д-р Адам Фридман от университета "Вашингтон". - Само защото проникват в кръвта, не означава, че не са безопасни. Нито пък, че са безопасни. Моят отговор е, че не знаем".

Управлението предлага производителите да бъдат задължени да предоставят още информация за активните съставки в кремовете.

Авторите на изследването подчертават, че резултатите им не означават хората да спрат да използват такива кремове. В новото изследване те са проверили дали най-използваните съставки надвишават 0,5 нанограма в милилитър кръв.

Над тази граница е препоръчително те да се тестват за безопасност. И шестте изследвани съставки са надхвърлили границата.

Безопасността на слънцезащитните кремове с цинков окис и титаниев двуокис вече е доказана, но те оставят бели следи по кожата.

Учените са изследвани овобензон, оксибензон, октокрилен, хомосалат, актисалат и октиноксат.