Затрудненото уриниране – слаба струя, накъсан поток, чести нощни ставания, чувство на неизпразнен напълно пикочен мехур, парене, болка, напрежение – се среща при голяма част от мъжете, навършили 50. Състоянието е познато като доброкачествена простатна хиперплазия и силно понижава качеството на живот на засегнатите от него. С течение на времето, ако не се лекува, увеличената простата може да увреди пикочния мехур или бъбреците. Опитните уролози от Хил клиник д-р Санча, д-р Боцевски, д-р Георгиев, д-р Деримачковски отдавна са известни като екипа, извършил най-много лазерни операции на простата у нас. Перфектната им работа ги нарежда сред най-активните и успешни в лазерната урология екипи. Разбира се, те разполагат и с много модерна техника, с чиято помощ  успяват да отстранят увеличената простатна жлеза, без да се налага да правят разрези.

Едно от най-големите преимущества на клиниката е, че операциите се извършват под ръководството на д-р Фернандо Санча. Той е блестящ испански хирург, световен обучаващ в метода енуклеация със Зелен лазер. Показателен е фактът, че ако лекар трябва да се подложи на операция на простатата, предпочита това да направи д-р Санча, т.е. самата гилдия го признава за най-добрия и се обръщат към него за лечение на ДПХ. Регулярно д-р Санча провежда обучения на уролози от целия свят, които пристигат в София, за да наблюдават лазерни операции в българската болница.

Лекарите на Хил клиник консултират стотици мъже с урологични проблеми всяка седмица. Графиците им са пълни с пациенти, които търсят помощ, заради затруднено уриниране и често нощно ставане. Част от мъжете са стигнали дори до катетър, което пречи на тяхното самочувствие и работоспособност. В клиниката се предлага съвременна диагностика от най-висок клас, боравят с най-новата техника за измерване на обема на простатната жлеза, остатъчната урина и оглед на всички органи в малкия таз.

Когато при пациент с увеличена простата се налага операция, тя е безкръвна. Зеленият лазер или най-новият модел Тулиум лазер безопасно проникват в тялото през естествените отвори и за по-малко от 1 час жлезата е изпарена. Няма разрези, няма кървене, няма зарастване и усложнения. Методът е препоръчителен за хора с диабет, хипертония, сърдечни заболявания, тъй като не се налага пълна упойка.

Пациентите споделят, че по време на манипулацията са в съзнание, разговарят с персонала, гледат на екрана как лазерната енергия буквално изпарява увеличената тъкан на простатата, а още на следващия ден са с у дома.

Важна привилегия на оперираните с лазер е, че той гарантира запазването на сексуалната функция при мъжа. Също така след премахването на простатата са драстично намалени рисковете от поява на инконтиненция /неволно изпускане на урина/, каквито при други видове интервенции са сериозен проблем.

„Живея втори живот! Нямам думи да обясня в колко тежко състояние се намирах: не функционираха и двата ми бъбрека, имах е креатинин около 900, наложи се да започва и хемодиализа. В Хил клиник ми махнаха безкръвно с лазер простатата, разбиха ми с лазер и камъка, нямаше болка, нямаше проблеми. Всичко наведнъж! Бъбреците ми вече работят, махнах катетъра, уринирам добре”, щастлив разказва пациентът г-н Васил Стоянов.

За повече информация: Хил клиник, 02 439 3131 или www.hillclinic.com