Ултразвукови устройства с джобен размер, които струват 50 пъти по-малко от машините в болниците (и се свързват с вашия телефон). Виртуална реалност, която ускорява изцелението при рехабилитация. Изкуствен интелект, който е по-добър от медицинските експерти в откриването на белодробни тумори. Това са само част от нововъведенията, които трансформират медицината със забележителни темпове.

Никой не може да предскаже бъдещето, но поне може да погледнем към десетките изобретения и концепции, които чертаят посоката му. Те са авангардни подобно на хората, които стоят зад тях. Списъкът, който включва най-вълнуващите нови изобретения, не е изчерпателен, но ще ви даде идея за това накъде се движат новите технологии в здравеопазването. 

Устройство, което замества бета-клетките при диабетиците

Диабет тип 1 засяга 1,25 милиона американци, но два случая по-специално са привлекли вниманието на биолога от Харвард Дъг Мелтън: на дъщеря му Ема и сина му Сам. Лечението може да включва внимателно хранене цял живот, инжекции с инсулин и множество ежедневни тестове за кръвна глюкоза. Мелтън има различен подход: използва стволови клетки за създаване на заместващи бета клетки, които произвеждат инсулин. Той стартира работата си преди 10 години, когато изследването на стволови клетки поражда надежди и противоречия. Компанията е създала малко, имплантируемо устройство, което побира милиони заместващи бета-клетки, пускайки глюкоза и инсулин, но и имунизиращи клетки. „Ако действа при хората, както и при животните, е възможно хората да победят диабета“, казва Мелтън.

Лента за китки, която може да прочете ума ви

Човек, който носи зелен часовник, се взира в мъничък дигитален динозавър, прескачащ препятствия на компютърния екран. Ръцете на човека са неподвижни, но той контролира динозавъра с мозъка си. Устройството на китката му е комплектът CTRL, който разпознава електрическите импулси, които пътуват от моторните неврони надолу по мускулите на ръката и почти веднага щом човек се замисли за определено движение. Тази лента силно се доближава технологията ВАР (видео - асистентът на рефера). ВАР помага във футбола, като дава най-точното изследване на човешкото движение, по-добро от окото. През този сезон на Шампионската лига ще влезе в употреба тази система, а в момента "Ливърпул" има най-добрите коефициенти за залагане - 1.04, за да грабне първо място. Със сигурност в този сезон на Шампионската лига ще има много коментари относно технологията ВАР, тъй като тя има репутацията сериозно да забавя играта, а футболните фенове не обичат да чакат.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Джобен ултразвук

В световен мащаб има повече от 4 милиарда души, които нямат достъп до медицински съоръжения и биха могли да се възползват от Butterfly iQ, ръчно ултразвуково устройство. Джонатан Ротберг, изследовател на генетиката в Йейл и предприемач, измисли как да постави ултразвукова технология на чип. Това е приспособление за $ 2000, което се свързва с приложение за iPhone, и замества машини на стойност 100 000 долара в болниците. Приспособлението беше продадено миналата година на медицински специалисти. Изобретателят на това устойство има за цел да го разпространи в 150 страни, които могат да плащат за това. Устройството не е толкова добро, колкото големите машини и няма да ги замени в проспериращи части на света. Но това може да направи сканирането по-достъпно.

Научният свят се развива с изумително бързи темпове, прави животоспасяващи разработки – лекуващи рак, диабет, осигуряващи спокойствие на човека в забързаното ежедневие и възможност той да живее пълноценен и нормален живот. Живеем във време, пълно с надежда.