Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Това е много рядка болест, свързана с херпесния вирус. Възниква първо като инфекция с херпес симплекс. Вероятни източници са хора с този вирус. Болестта се появява при хора с екзематична кожа, тъй като сухотата на кожата и специфичните промени благоприятстват заразяването с вируса. Разпространява се от клетка на клетка или по лимфен и кръвен път.

Инкубационният период е 2-7 дни. Болестта започва с отпадналост, главоболие, повишена температура. Обичайно кожните изменения са по лицето и врата. Представени са от напрегнати мехурчета, разположени симетрично, които се спукват и оставят кървави ранички.

Върху тях се наслагва инфекция от замърсяване, като се получават жълтеникави корички. Те са силно заразни.

Лечението трябва да е, от една страна, срещу вируса на херпес симплекс, а от друга, против усложнението от вторична инфекция с антибиотици. За разлика от другите видове екземи при херпетичната не се дават стероидни препарати. Те биха могли да се използват само в крайни, усложнени случаи. Локалното лечение трябва да включва изсушаващи субстанции, влажни компреси. Употребата на мазни мехлеми не се препоръчва, тъй като се затруднява заздравяването на разранената повърхност.