Резистентни бактерии ежегодно убиват 33 000 души в Европа

Светът навлиза във времена, когато заразите отново ще сеят смърт, предупреди Световната здравна организация (СЗО). Тя публикува два доклада за липсата на нови антибиотици, която застрашава борбата с неподатливи към лекарствата бактерии. Ежегодно те причиняват смъртта на стотици хиляди хора по света, предаде Франс прес.

“Никога досега заплахата, свързана с устойчивост към антибиотици, не се е нуждаела от толкова спешни мерки”, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. “Има много почини за намаляване на резистентността, но е нужно държавите и фармацевтичната индустрия да се ангажират повече и да осигурят нови лекарства”, добави той.

Изследванията са ограничени и обикновено се извършват от малки или средни компании, а големите фармацевтични гиганти продължават да бягат от темата, подчертава СЗО.

Антибиотичната резистентност е смятана за заплаха №1, защото бактериите непрестанно еволюират, а нови медикаменти няма. Около 33 000 души в Европа ежегодно умират от инфекции с резистенти към антибиотици микроби. В САЩ смъртните случаи са 35 000. “Виждаме, че ефикасните срещу резистентни бактерии антибиотици не достигат - каза експертът от СЗО Петер Бейер. - Това е една от големите заплахи.”