Според много фитнес инструктори жените тренират, но често сами саботират ефекта от тренировката, защото не спазват някои важни правила. Кои са те?

1. Разнообразие

Ако правите едни и същи кардио упражнения или тренирате за сила по 3-6 пъти в седмицата, тялото ще се адаптира към натоварването и ще изгаря малко калории. Целите ли да отслабнете с помощта на пътека или велоергометър или да качите мускулна маса с вдигане на дъмбели и други силови уреди, редувайте заниманията. Но помнете, че претоварването и стресът в едни и същи мускули предизвикват травми.

Веднъж месечно сменете една от кардио тренировките си и вместо да тичате на пътеката, идете на зумба. Натоварването ще е същото, но ще тренирате по друг начин, а и ще се забавлявате. Аеробиката или часът по суинг също са добър заместител на 20-минутното бягане. Миксирайте различни техники и начини за тренировка. Изследване на университета във Флорида сочи, че хората, смесващи различни стилове, се наслаждават повече на заниманията и поддържат по-добра форма в сравнение с тези, които правят едно и също.

За останалите четете тук