Открит е причинителят й, има и хапче за него

Учени от Уелс откриха причинителя астмата и вече знаят как да го елиминират. Така до 5 г. болестта ще стане лечима, предаде Би Би Си.

Откритието има характер на научен пробив. То засяга вида клетки, които причиняват стесняване на дихателните пътища при наличие на дразнители и замърсители.

Особено важно е, че вече съществуват лекарства, които деактивират тези клетки. Наричат ги калцилитици и се използват за лечение на болни от остеопороза.

Очаква се в бъдеще астматиците да ги вдишват и да не получават астматични пристъпи. Това на свой ред ще премахне и нуждата постоянно да носят със себе си инхалатор.

"Откритието ни е наистина важно", казва д-р Даниела Рикарди от университета в Кардиф. "Ако докажем, че калцилитиците са безвредни при директно впръскване в белия дроб на човека, до 5 г. ще лекуваме болестта и ще я спрем."

Астмата е хронична болест, при която се кашля, не достига въздух и човек усеща болезнено стягане в гръдния кош. С инхалатори състоянието се облекчава, но 5% от хората не реагират на тях. Има много случаи на внезапна смърт при астматичен пристъп.

Астмата се причинява от възпаление в малките алвеоли на белия дроб, които пропускат въздуха при вдишване и издишване. Досега обаче не бе ясно какво я отключва. При опити с мишки и с човешка белодробна тъкан бе установено, че клетъчните рецептори за калций, които следят за промени в околната среда, са претоварени при астматиците. Те възпаляват алвеолите и от това те се свиват. При вдишване на калцилицити обаче тези клетки се деактивират и симптомите изчезват.

Очаква се откритието да повлияе и на лечението на Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), известна като "болестта на пушачите", а също на хроничния бронхит. И двете засега са нелечими.