Южноафрикански учени установиха, че овъглените парчета, открити в пепел на 170 000 години в местна пещера, са от печени кореноплодни зеленчуци, съобщи "Ню сайънтист".

Откритието показва, че в палео диетата е имало печени зеленчуци, които са богати на въглехидрати, като днешните картофи, предаде БТА.

"Хората са се хранели много балансирано, съчетавайки въглехидрати и белтъчини", казва Лин Уодли от университета на Витватерсранд.

Нейният екип открива през 2016 г. десетки овъглени парчета в слой пепел в пещерата Бордър. Такъв слой остава от огнищата на ранните хора. Изследвайки овъглени останки от стотици съвременни растения, учените установяват, че парчетата въглени са ризоми - подземните стебла, на растение от рода Xypoxis.

Семена от кореноплодни зеленчуци и други растения бяха намерени на обект на 800 000 г. в Израел, но според Уодли това е най-ранното ясно доказателство за печенето им.

Изобилието на ризоми показва, че печените зеленчуци са били обичайна храна разклащащо тезата, че ранните хора са яли много месо. Повечето версии на палео диетата, която имитира храната на предците, избягват картофите и зърнените храни.

Представите какво са яли ранните хора може да са погрешни, защото останките от растения оцеляват по-трудно от животинските кости, а и учените рядко търсят точно такива следи.