Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе до животозастрашаващи усложнения. За понижаване на риска човек трябва да промени начина си на живот или хранене. Една от препоръчваните промени е да се пият определени чайове, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.
Чай от хибискус (каркаде)
Чаят от хибискус понижава кръвното налягане. Пре едно проучване 65 хипертоници трябвало да пият чай от хибискус или плацебо. След 6 седмици при тези, които пиели чай, било отчетено съществено понижение на систоличното кръвно налягане. Според британски експерти то е по-важен показател от диастоличното, тъй като дава по-добра представа за риска от инфаркт или инсулт.
Преглед на пет проучвания показва, че чаят от хибискус понижава както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане.
Черен чай
Черният чай от листа на растението Camellia sinesis също е средство за понижаване на кръвното налягане. Изследване, публикувано в издание на Американската медицинска асоциация, е установило спад с 2-3 пункта в кръвното на участниците, които пиели по три чаши черен чай дневно.
Тази напитка подобрява функциите на ендотелните клетки, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. Нарушената функция на тези клетки е ранен индикатор за промени в кръвното налягане.
Чай оолонг (улун)
Чаят оолонг - традиционна китайска напитка, която също се прави от листа на Camellia sinesis, оказва благоприятен ефект върху кръвното и нивата на холестерола и понижава риска от сърдечносъдови болести.
Редовната консумация на 120 мл зелен чай или оолонг дневно намалява риска от хипертония с 46%.
Коментари