„Голяма част от делегатите на извънредния събор гласуваха да бъдат дадени права за подписването на рамковия договор. Това означава, че представителите на съсловието намират позитиви и затова са гласували по този начин”. Това заяви пред NOVA д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.

„Постигнахме отпадането и излизането извън регулативния стандарт, извън тези рамки, в които сме вкарани, като направления и пари за изследвания. До тази година имахме право на определен брой пари и изследвания. Без значение дали пациентът е дошъл за профилактичен преглед, той не може да бъде осъществен, когато няма ресурс. Оттук нататък с този рамков договор изследванията, които се полагат за профилактика, ще бъдат извън лимит”, посочи д-р Николова.

Гергана Николова коментира и предложението родителите да плащат такса от 1 лв. за преглед на децата. „Това стои на дневен ред и ще продължава да стои. Детското здравеопазване е тотално недофинансирано. Тази такса ще реши много проблеми, защото повечето лекари, които преглеждат деца закриват практиките си. Те не могат да ги поддържат, не издържат финансово”, заключи тя.