Разболяват ни два щама - “Канзас” и “Бризбейн”, включени са в противогрипната ваксина

Топлата зима забави грипа и първата му вълна се очаква след Нова година.

“Канзас” и “Бризбейн” - това са двата грипни щама, които вероятно ще ни разболяват този сезон, предполагат епидемиолозите у нас.

Те са от тип А, като

е по-вероятно

превес

да вземе

“Канзас”,

или H3N2

За категорични прогнози обаче е рано, тъй като все още циркулацията на грипния вирус в Европа не е голяма.

В България грип още не е доказан. Отделни случаи е възможно да се появят около празниците, но според епидемиолозите това е малко вероятно. Очакванията са болните да започнат да зачестяват след Нова година, когато всички се върнат на работа, а децата - на училище и детска градина, и има по-голямо струпване на хора в затворени помещения.

“Преди 3 седмици грип се беше появил в Албания, но засега няма епидемиологично разпространение, а само единични случаи. В момента грип има в скандинавските страни и най-западната част на Европа - основно Португалия. Засега няма изявена тенденция на конкретен щам, който да циркулира там, защото се доказват и H3 и H1 (ваксиналните щамове на тези вируси са съответно “Канзас” и “Бризбейн” - б.а.). Не можем да прогнозираме с точност за у нас, защото не знаем как ще тръгне в Европа. В южните щати на САЩ например разпространение на грипната епидемия има още от октомври и там доминират вируси от група Б, които предизвикаха епидемията тук преди 2 години”, обясни пред “24 часа” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към министъра на здравеопазването.

Все пак по-вероятно е у нас превес да вземе “Канзас”, но и срещу него, и срещу “Бризбейн” българите имат изграден някакъв имунитет, защото с подобни на тях вируси вече сме се срещали.

“Канзас” беше нов за страната ни преди 2 години, но с подобни на него и на “Бризбейн” вируси възрастните вече са се срещали. За “Канзас” конкретно всички хора над 20 години са имали досег и не очакваме нещо напълно различно”, каза още проф. Кантарджиев.

Той обясни, че поради географското местоположение на страната ни и с контактите, които има тук,

вносът на

грипния вирус

в България

идва или от

Турция, или

от Западна

Европа,

и припомни, че миналата година грипната епидемия беше предизвикана от вируси тип А. Преди това пък от В и сега е много вероятно пак да е А група, но от другия тип.

“Последните 7 години наблюдавам в нашата страна, че ако в едни области доминира вирус от тип H1, то в други е H3. И сега може там, където е разболявал H1, да разболява H3, и обратното, но това са неща, които не можем да предвидим”, обясни експертът.

Според него по-топлото време е допринесло за това разпространението на грипа да се забави - “отварят ли се прозорците, свежият въздух е враг на грипа”.

Друга положителна тенденция е, че има 2 пъти повече имунизирани хора и че по-масово се проявява желание да се взимат превантивни мерки.