Значение на оралната хигиена

Задачата на оралната хигиена е да осигурява денталното здраве, което означава здрави зъби и чиста устна кухина. Състоянието на устната кухина, намираща се на входа на храносмилателната система в човешкия организъм, има особено голямо значение за здравето на цялото тяло. Изследвания сочат, че инфекциите и бактериите в устната кухина, появили се в резултат на недобро дентално здраве, се придвижват и включват към кръвния поток, което води до запушване на артериите и съответно до увеличаване на риска от сърдечни заболявания и мозъчен удар.

Инфекция на венците може да доведе до диабет, а бактериите, причинени от пародонтозата, може да бъдат вдишани, което от своя страна ще затрудни дишането. Възможни са и по-сериозни проблеми при недобро дентално здраве в резултат на лоша орална хигиена Това са познати и логични неща. Но само знанието не е достатъчно. Очевидна е необходимостта от твърдо решение за провеждане на всички действия за много добра устна хигиена. Установено е, че хората, които мият зъбите си по-рядко, имат до 70% по-голям риск от сърдечни заболявания.

Денталното здраве зависи от редица фактори, които трябва да се познават, за да се предотвратят. Основните са: типът и състоянието (топла, студена, мека, твърда) на приеманата храна; хранителните навици; общото здравословно състояние; грижите за поддържане на оралната хигиена; приемът на някои лекарства понижава секрецията на слюнка в устата и предразполага към поява на кариеси; някои болести (например астматиците нощем дишат през устатата, което причинява изсъхването на лигавицата и увеличава риска от кариеси).

Ежедневни грижи за орална хигиена

При всяко ядене в устата остават хранителни остатъци, които са източник на бактерии, полепващи по повърхността на зъбите и венците. Тези бактерии отделят в устата органични киселини, които увреждат емайла и предизвикват кариеси. Това налага премахването на бактериите от устната кухина всеки път след хранене. И как да стане това?

1. Редовно измиване на зъбите с четка и паста за зъби.

Най-важното за поддържане на добра устна хигиена е именно миенето на зъбите. В съвременния свят това е ясно още от ранна детска възраст на всекиго. Макар че миенето на зъбите е обикновен всекидневен жест, за да е ефективно това почистване, има още редица изисквания, осигуряващи зъбите здрави за дълго време.

- Избор на четка за зъби. С четката механически се отстраняват хранителните частици по зъбите и е много важно каква ще бъде тя. Съображенията да се избере мека четка/четка с меки влакна са:

- с мека четка, се достига по-добре до малките пролуки в устата и около зъбите;

- предотвратява се евентуално нараняване на венците и зъбите дори и при неоказване на силен натиск при четкането.

Някои стоматолози препоръчват да се използва четка с влакна със средна твърдост, за да се постигне достатъчно механично почистване, но натискът при четкането да е слаб. Твърдите влакна често са една от причините, които предизвикват нараняване или отдръпване на венците. Затова четки с такива влакна не бива да се употребяват.

Важно е четката да се сменя, защото материалите, от които са изработени влакната по четката, се износват за сравнително кратко време. От Аптека Валета препоръчваме четката за зъби да се подменя на всеки три месеца. Изследвания сочат, че новата четка премахва 30% повече зъбен камък, отколкото износената, използвана вече три месеца четка.

Електрическите четки за зъби са много ефективни за добра орална хигиена, само трябва да се подбират глави с много меки влакна и непременно да се им сменят главите редовно. В противен случай може неволно четката да подейства отрицателно на венците и зъбите.

- Избор на паста за зъби. Във всичките си форми – паста, гел или прах – целта на пастата за зъби е да елиминира бактериите, които са основният причинител за гингивита, увреждане на зъбния нерв, кариесите и др. Важно е каква паста се поставя в устата, въпреки че накрая тя се изплюва, защото нейните компоненти може да влязат в кръвообращението и да навредят на общото здраве на човека. Правилно е да се избере органична паста за зъби.

Тези пасти са по-чисти и по-здравословни, понякога и по-скъпи. Да се използва паста за зъби изцяло от естествени продукти без приемане на изкуствени химикали е най-доброто за нас. Естествените съставки на пастите за зъби гарантират не само добро почистване по правилен начин, но и запазват цялостното здраве. Употребата на неорганична паста за зъби може да доведе до опасни заболявания като афти, рак и бъбречна недостатъчност.

При избора на паста за зъби трябва да се внимава за наличието на флуорид. Това е спорна съставка в пастата, защото от една страна тя се бори с кариесите, а от друга страна прекомерното използване на флуорид може да бъде токсично. Освен това 30-годишно изследване във Великобритания доказва, че високите нива на флуорид във водата причиняват обезцветяване на зъбния емайл или предизвикват зъбна флуороза, която е много опасно при децата.

Изводът е, че флуоридът е полезен, но в много умерени количества; - натриев лаурил сулфат не трябва да има в пастата за зъби, защото химикалът може да предизвика дразнене на кожата и в крайна сметка да доведе до ракови заболявания.

На пазара се намират пасти за зъби и с изкуствени съставки, защото те са по-евтини и от тях може да се направи по-привлекателен продукт като багрило, пяна, текстура. Но това не е първостепенно и щом са вредни за здравето, е недопустимо да се използват такива пасти за зъби.

- Правила за миене на зъбите с четка за зъби. Почистването на зъбите с четка и паста за зъби трябва да става всеки ден след хранене.

Действието на четкане играе най-важна роля при оралната хигиена. Четката трябва да се движи във всички посоки – нагоре, надолу, настрани и с кръгови движения. За външните повърхности на зъба четката да се постави под 45-градусов ъгъл спрямо линията на венеца. Правят се леки и къси движения напред и назад срещу зъбите и венците. Движението се повтаря за почистването на дъвчещите и вътрешни зъбни повърхности. За да се почисти и вътрешната част на резците, четката се вкарва отгоре надолу и с върха на четката те се почистват. Минава се и по дължината на венеца и се достига до задната страна на зъбите. Накрая с четката се почиства и езика, което запазва и дъха свеж.

Не бива да се натиска твърде силно с четката, защото основната й роля е да премахне плаката и остатъците от храна, без да дразни венците и без да нарушава емайла им. Силният натиск на четката води до разкървавяване и възпаление на венците, което подпомага развитието на кариеси и други проблеми в устната кухина, съответно води до здравословни проблеми на целия организъм.

Продължителността на четкането трябва да трае от три до четири минути.

Препоръчително е зъбите да не се мият веднага след хранене, а да се изчака 30-40 минути. Това е задължително след консумация на кисели и сладки продукти, защото при по-ранното измиване има вероятност от падане на емайла им.

2. Използване на конец и вода за уста.

В ежедневната грижа за оралната хигиена е хубаво да се използват допълнителни дентални хигиенни продукти. За идеално почистена устна кухина освен четка и паста за зъби трябва да се използват и конец за зъби и вода за уста. Четката не гарантира цялостното премахване на плаката и зъбния камък и тя не може да достигне до някои места между зъбите. Това се постига с интерденталните четки и конец за зъби. А за да се постигне неутрализиране на бактериите в малките пространства, където и конецът не преминава, почистването завършва с изплакване на устната кухина със специална вода за уста.

Използването на конеца протича, като около 40 сантиметра от него хлабаво се увиват около средните пръсти на двете ръце. С палците и показалците се опъват и конецът леко се придвижва надолу между зъбите, като се внимава за венеца. Конецът се извива около зъба под формата на „С” и се движи леко нагоре - надолу по стените, но и по пространството под венеца. Навива се нова част от конеца, след като се премине на следващия зъб. Често срещано е при първите пъти венците да кървят, което не е притеснително. След няколко дни почистване с конец кървенето ще спре, защото венците ще станат по-здрави. Ако кръвотечението продължи, следва да направите консултация с дентален лекар.

3. Спазване на здравословен хранителен режим.

Храненето трябва да бъде балансирано с приемане на продукти, които са по-богати на протеини и здравословни мазнини, отколкото на въглехидрати. Да се ограничат лакомствата - най-вече простите захари, които са най-благоприятният източник на енергия за устните бактерии. След всяко лакомство трябва да се мият зъбите или да се дъвче подходяща дъвка, напр. дъвки със съдържание на ксилитол - естествен подсладител, който предпазва от образуване на плака и спомага за регенерирането на зъбния емайл. Да се избягват газираните напитки, тъй като те буквално отмиват зъбния емайл.

В менюто да се включват повече хрупкави плодове и зеленчуци като ябълки, броколи, моркови, краставица, целина и магданоз. Те имат свойството да премахват петната по зъбите. С храната да се набавят достатъчно калций и фосфор чрез приемане ежедневно на млечни продукти и др. Много полезни са стафидите, които засилват слюноотделянето и с това отмиват плаката и предпазват от появата на петна. За предпазване от тъмни петна по зъбите да не се прекалява с кафе, тъмни сокове, доматен сос и балсамов оцет, червено вино и черeн чай. След консумацията на някоя от тези храни и напитки задължително изплакнете устата си с хладка вода.

4. Народни средства.

Да не се дъвче храната винаги на една и съща страна в устата. Да се разпределя дъвченето на храната последователно между двете страни в устата.

От време на време да се търкат зъбите с резен лимон, който помага в борбата с плаката и пожълтяването.

Смесва се 1/2 ч.л. сода бикарбонат с щипка сол и с получената смес се ексфолират зъбите, за да се избели повърхността им. Тази процедура да не се прилага повече от веднъж месечно.

5. Тютюнопушенето трябва да се откаже.

Тютюнопушенето увеличава многократно риска от рак, гингивит, пародонтоза и кариеси. Тютюневите продукти оцветяват зъбите и развалят усмивката.

6. Да не се допуска натрупването на зъбен камък.

Ако зъбната плака не се отстранява чрез ежедневното почистване на зъбите, с времето се натрупва зъбен камък. Зъбният камък е първоизточникът за гниенето на зъбите и болестите на венците. Ако се допусне да се натрупа, може да се стигне до кариеси по зъбите, кървене на венците, разрушаване на носещата кост, загуба на зъба. Това би рефлектирало и в цялостното здраве. Не следва да се правят опити за премахването на зъбния камък сами у дома, това може да направи само зъболекар. Той ще даде и ценни насоки за това как да се грижите за зъбите си, за да предотвратите натрупването на плака и зъбен камък в бъдеще.

7. Редовно оглеждане на зъбите и венците.

Независимо от профилактичните прегледи при стоматолог, много полезно е за навременното откриване на много орални заболявания сами да следим за промени във венците и зъбите. Може да се открият следните промени: следи от зъбен камък; подуване и зачервяване на венците; оцветяване на зъбите; малки отчупвания по краищата на зъбите; афти по венците, бузите или езика. Този преглед е особено важен за пушачите. Ако венците ви са склонни да кървят, това е предупредителен сигнал за проблем и е важно да се консултирате със зъболекар. Кървенето може да се дължи на обикновено възпаление, дължащо се на лоша хигиена, но когато не се вземат мерки, може да се стигне до пародонтит.

Специфични грижи за орална хигиена

1. При прием на лекарства, изсушаващи устата, всеки ден трябва да се приемат флуориди. Това може да става под различни форми – чрез използване на води за уста, пасти за зъби или специални гелове. Флуорът е необходим не само на развиващите се зъби, но и на зрелите. Той поддържа здравината им и ги предпазва от кариеси. Водите за уста и пастите за зъби обикновено осигуряват достатъчни количества флуор, но при рисковите групи – диабетици, тежко болни и др., зъболекарят може да реши и предпише допълнителен прием на флуор под формата на различни продукти – таблетки, гелове и др. Но, разбира се, както беше доказано, никога да не се прекалява с флуор.

2. Бременните;

3. Диабетиците;

4. Хората, носещи брекети;

5. Специални грижи трябва да се полагат за млечните зъби. Почистването на зъбите от най-ранна възраст създава навици, важни за правилното поддържане на хигиена на устната кухина в по-зряла възраст. Освен това млечните зъби не бива да се подценяват, тъй като имат ключова роля за речта, общуването, оформянето на лицевата структура и самочувствието на всяко дете.

Провеждане на дентална профилактика

Важно значение имат редовните профилактични прегледи при специалист. Те са част от профилактиката на кариеса и на пародонталните заболявания; от лечението на възпалителните заболявания; гингивата и пародонта. Профилактиката е задължителна един път годишно. Осъществява се от зъболекар или под негов контрол от помощниците му. С профилактиката стоматолозите имат за цел:

– да отстранят зъбната плака и зъбния камък и условията за тяхното натрупване;

– да обучат пациента в ефективни орално-хигиенни грижи;

– да контролират периодично ефекта от обучението и дадените назначения.

Сред многото мероприятия за добра орална хигиена остава златното правило: „Винаги, минимум 30 минути след всяко хранене, старателно да миете зъбите си, защото това е най-добрият начин да ги предпазите от пожълтяване и потъмняване от кариес, натрупване на плака и зъбен камък.”

Скорошно проучване показва, че 2/3 от българите не си мият редовно зъбите. Едва 33% поддържат оралната си хигиена и редовно си купуват паста и четка за зъби. Според изследването българите са с уникално ниска култура за денталната си хигиена. Като причини се отбелязват неправилното хранене и неспазване на елементарните хигиенни навици.