Модерната медицина се стреми да лекува с минимално инвазивни методи, запазвайки пациента в добра форма след операцията. По възможност вместо големи разрези се правят микроскопични такива или изобщо не се правят.

Стремежът е да се избегне и пълната упойка, която има своите рискове. Това е и причината безкръвните лазерни манипулации да изместят традиционната хирургия при пациенти с увеличена простатна жлеза. Най-добрите в професията практикуват така наречената лазерна енуклеация. Методът „енуклеация“ е основна техника на работа в Хил клиник - известен център за лазерна медицина в страната ни. Терминът „енуклеация“ (Lat.) означава вид хирургическа интервенция за пълно отстраняване на закръглени образувания или органи. Значително преимущество е почти пълната липса на кървене, може да се провежда дори при пациенти, които приемат лекарства за разреждане на кръвта при съпътстващи сърдечни и съдови заболявания. Останалите процедури за премахване на увеличената простата са свързани с кръвозагуба и са невъзможни при тази група пациенти. Почти пълната липса на кръвозагуба при Зеления и Холмиум лазерите съкращава значително времето за операция и анестезия, тъй като не се губи време за коагулация на кървящите съдове, както при класическата простатна хирургия. Процедурата е щадяща за мъжа, а симптомите, които увеличената простата причинява, веднага отшумяват. Мъжете възвръщат нормалното си уриниране, а струята им е бистра и силна.

При енуклеацията хирургът навлиза с изключителна прецизност между уголемената простата и нейната капсула с лазерния лъч. Енергията на лазера отделя хиперплазиралата тъкан от обвивката и практическа цялата простата попада в пикочния мехур. Там с помощта на мощен морселатор простатната тъкан се разбива и в последствие се изважда извън тялото. Отделената простата може да бъде изследвана хистологично, за да се отхвърлят съмнения за злокачествен процес.

Методът е безкръвен, щадящ за пациента, извършва се само със спинална упойка. Той е особено ефективен при големи като обем жлези. Уролозите в Хил клиник са много опитни в извършването на лазерна енуклеация.

Обадете се, за да запазите час за консултация и профилактика на простатата в Хил клиник на 02/439 31 31