Резултатите от ново широкомащабно изследване върху развитието и мозъка и здравето на децата повдигат провокативни въпроси, свързани със затлъстяването и мозъчните функции, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Дали прекомерното телесно тегло по някакъв начин ограничава размерите на мозъчните зони, които регулират планирането и контрола върху импулсите? Дали затлъстяването се дължи на различия в мозъка?

Резултатите от предишни проучвания, обхванали деца и възрастни хора, бяха противоречиви. Новото изследване не дава категоричен отговор. Но в статия, публикувана заедно с резултатите от него в JAMA Pediatrics, се казва, че то подкрепя увеличаващите се данни за връзка между телесното тегло, структурата на мозъка и когнитивните функции.

Изследването обхванало 3190 деца на 9-10-годишна възраст в САЩ. Те предоставили данни за ръста си и телесното си тегло, мозъчната им дейност била анализирана с помощта на ядреномагнитен резонанс и освен това минали тестове за когнитивни функции, включително запаметяване, език, разсъждаване, контрол върху импулсите.

Почти една трета от участниците били с наднормено тегло или затлъстели. Били открити различия в мозъците на децата с най-голямо телесно тегло - по-малък обем на мозъчни зони, които контролират свързани със задачи "изпълнителни функции". Става въпрос за способността да се планира, да се контролират импулси и да се извършват едновременно няколко задачи. "Различията са едва доловими в сравнение с децата с нормално телесно тегло", заяви ръководителят на изследването, експертът по невронауки Скот Маки от университета на Върмонт.

Децата с най-голямо телесно тегло постигнали също по-лоши резултати на тестове за "изпълнителни функции". Но Маки и колежката му Дженифър Лорънт от същия университет увериха, че не е ясно дали някое от различията има значим ефект върху резултатите на децата в училище или поведението им. Не е ясно как различията са свързани с телесното тегло, а Маки смята, че други фактори, които не са били взети под внимание в изследването, като физическа активност и здравословно хранене, вероятно са с по-голяма роля.