Дефицитът на витамин D кара хората да мислят, че животът е по-труден, отколкото е в действителност, каза в интервю за Радио "Спутник" Михаил Гинзбург, директор на Самарския изследователски институт по диетология и диетотерапия, цитиран от РИА Новости.

Витамин D се нарича още "слънчев", тъй като неговото количество в организма зависи не само от диетата, но и от слънчевите дни в годината. В северните ширини, където се намира значителна част от руската територия, има по-малко слънчеви дни и часове и руснаците са по-склонни да страдат от сезонен дефицит на хранителни вещества, предава "Фокус".

Витамин D обикновено се свързва със здравината на човешките кости. Колкото повече е в тялото, толкова по-добре, тъй като той задържа калция и укрепва костите. Освен това, както каза Гинзбург, този елемент има още едно свойство, което е много важно за хората.

"В условията на недостиг на витамин D е по-вероятно да изпаднем в депресия. Имаме по-високо ниво на тревожност, по-раздразнителни сме и т. н. Не можем да си обясним това и мислим, че фактът е, че животът е тежък, имаме много проблеми и шефът също крещи много. Всеки път намираме обяснение за лошото настроение. Но тъй като си го обясняваме по грешен начин, не го коригираме както трябва или изобщо не го коригираме ", смята диетологът.

Частично решение на проблема с лошото настроение би могло да бъде попълване на липсващия витамин. Гинсбург даде съвети как най-добре да се направи това.

"Нарастващата нужда от витамин D може да бъде лесно разрешена чрез приемане на мултивитаминни препарати. Трябва да получаваме поне 450 международни единици (ME) от този витамин на ден", казва докторът на медицинските науки.

Освен това, според лекаря, е необходимо да се увеличи броят на продуктите, където се среща този витамин. По-специално, трябва да се яде повече морска риба. Както Гинзбург уточни, три порции риба седмично е желаният минимален прием.