Бих се върнал пак в Африка - времето там тече различно, казва варненският лекар д-р Красимир Петров

440 километра са пет часа с кола или 25 минути със самолет. Това е времето за пътуване от столицата на Румъния - Букурещ, до столицата на Молдова - Кишинеу, според сайтовете за пътешественици и в учебниците по география.

Същата тази дистанция в главата на истински приключенец обаче изглежда далеч по-различна - за 25 години да преминеш през 196 държави, като тръгнеш от Румъния и последно отидеш в Молдова. Четвърт век и хиляди километри, скалпел, операционна, самолетни билети изпълват живота на коремния хирург и директор в последните няколко години на варненската болница “Света Анна” д-р Красимир Петров.

Съвсем скоро той приключи обиколката на всички 196 независими, международно признати държави в света.

Еритрея, Есватини, Лесото, Сао Томе и Принсипи, Сейнт Кийс и Невис, Тувалу, Тонга, Того...

Повечето от тези

държави звучат

като декори

на филми.

За д-р Петров обаче от точки на земния глобус те са се превърнали в реални места със заряд, преживявания, аромат, дух и отпечатък - не само под формата на печат в паспорта, а и дълбоко в съзнанието.

Началото на голямото пътуване на д-р Петров започва от детството - от бабините приказки и разказите на баща му. По-късно преминава през любимите на момчетата истории на Жул Верн и Майн Рид. Свой дял в бъдещото голямо пътешествие имат отрупаните с книги рафтове на руската книжарница - любима на поколения варненци, на пешеходната улица “Княз Борис I”.

Преди да навърши 33, д-р Петров е ходил само в 3 държави, първата от които - Румъния. След като навършва Христовата възраст, той прави няколко рейса в качеството на корабен лекар. Включва се и в алпийски експедиции.

“В манията да се опиташ да видиш всичко, знаейки, че това е невъзможно, завъртях колелото”, така докторът обобщава днес началото на своето пътуване по 196 маршрута във всички точки на Земята.

Първият рейс като корабен лекар д-р Петров прави до Китай. По разписание пътуването трябва да приключи за 2 месеца, но продължава 7 през 14 държави.

“Като лекар - хирург, не психолог, мога да кажа, че този рейс отключи манията към пътуване”, признава Петров. Следват няколко рейса с кораб, серия организирани пътувания, Хималаи, Южна Америка. По това време

създава

приятелства,

които го учат,

че човек може да се оправи и сам навсякъде.

Преодоляването на стреса и страха от неорганизирано пътуване му отнема повече от 2 г., за да събере кураж и да поеме по света с приятели, споделящи лудостта да пропътуват света. С тях той научава, че трудностите само изглеждат непреодолими. И за да докажат това, оцеляват с по 8 долара на ден в Непал.

“В началото водещо е любопитството. После идват туристическата страст, интересът към необичайното и отварянето на сетивата към обаянието на джунглата в Централна Африка например”, анализира диагнозата си пътешественикът д-р Петров.

Завидният опит на човека, обиколил 196 държави, е категоричен, че щастието от всяко пътуване е въпрос на настройки на сетивата.

“Не знам дали съм единственият българин, преминал през толкова държави, но със сигурност не сме много, ако има други. Това все пак е мания, от която страдат мнозина, но на която само някои устояват”, казва Красимир Петров.

Човек, който не пътува толкова много, не може дори да си представи колко ваксини си е сложил за тези 25 г. В масовия случай хората са чели за екзотични места и са си формирали клишета, които нямат общо с истината.

“А тя е простичка: можеш да обиколиш Африка без двуцифрен брой ваксини. Задължителна за Африка и Южна Америка ваксина е тази против жълта треска. Добре е да има и хепатитна, но е под въпрос колко тя действа. Личната хигиена е определяща, включително и за другите паразитни заболявания. Работещата формула е старото колониално правило: не пиеш небутилирана или непреварена вода и не ядеш неминала през огън храна и необелено растение”, казва лекарят. 

И за да разкаже на хората, че маларията все пак не е клише, допълва, че най-сигурната защита срещу нея са ризите с дълъг ръкав и дългите панталони, особено след залез-слънце, когато излизат комарите. Добре е обаче да се знае, че ако човек живее повече от 3 месеца там, избягването на маларията е почти невъзможно. Той самият престоява в Централна Африка 2 месеца и половина. 

“Моето правило е, че за да попиеш от атмосферата и да усетиш от духа на едно място, са нужни няколко дни. Само на някои от Карибските острови престоят ми е бил за денонощие.”

Докторът отчита, че през последните десетина години всичко се е променило и пътуванията станаха доста по-лесни за организиране и обезпечаване. Улеснени са комуникациите, поевтиняха самолетните билети.

В началото на XXI век е имало случаи до 4 месеца в годината да е бил извън страната. Тогава си вземал неплатен отпуск. Над 2/3 от страните, които е посетил, пътуването е било в режим на лоукост - със спане в хостели, евтини хотели и хранене в местни заведения. Така е обиколил Южна Америка, голяма част от Азия и половин Африка. Казва, че

посещение

на 4-5 държави

струва около

2000 долара.

За последните 7-8 г. след смяна на две стави, залага на по-щадящи пътувания. До влизането си в политиката, което затрудни сериозно изпълнението на идеята му да обикаля света. Д-р Петров бе депутат от ГЕРБ в 41-ия и 43-ия парламент.

“Има битовизми, които могат да те поизнервят, но те по правило са преодолими. Глупаво е в днешно време да се сравняваме с пътешествениците от миналото. Сега е много по-лесно. По-достъпни са и най-затънтените места. Несравнимо е очарованието от преоткриването. Като видиш и изживееш нещо, то е първо за теб и трябва да му се насладиш като първооткривател. Бих се върнал пак в Африка. Тя е най-трудна, но не с клишето за нея. Опасностите от паразити до дивите животни са факт. Но природата, хората и тяхната представа за живота са много различни. Времето там тече различно. Бих се върнал винаги там. Вероятно защото мотото, по което се опитвам да живея, гласи, че живеем заради грешките, които бихме направили отново”.