31°C   София
 

Дисекацията на артерията била “обезвредена” с 2 стента, в края на интервенцията пациентката си раздвижила парализираната дясна ръка

31-годишна жена от Монтана с исхемичен инсулт и разкъсана сънна артерия бе спасена с интервенционално вътресъдово лечение – без операция, в Клиниката по кардиология на УМБАЛ “Александровска”, съобщиха от болницата. “Състоянието бе на косъм от фатално развитие на инсулта с масивен кръвоизлив. Имаше 6 см дисекация (разкъсване) на лявата сънна артерия, в резултат на която тя бе почти запушена и жената бе с парализа на дясната ръка и десния крак”, обясни началникът на клиниката доц. Добрин Василев, който предприел ангиопластика на артерията с имплантация на 2 съдоразширяващи стента. Така дисекацията била напълно “обезвредена” и жената раздвижила парализираната ръка още към края на процедурата в сряда.

Пациентката постъпила първо в Клиниката по нервни болести на “Александровска” със силни болки в лявата половина на главата и лявото око, които продължавали над 10 дни. В Монтана тя била консултирана от стоматолог и УНГ специалист за изключване на синузит, а после постъпила в неврологичното отделение на монтанската болница със съмнение за възпален черепно-мозъчен нерв.

След 5 дни жената развила слабост в десните крайници, която прогресира до пълна невъзможност да ги движи. В Клиниката по нервни болести на “Александровска” с образни изследвания установили дисекация (сцепване) на лявата вътрешна каротидна (сънна) артерия в черепната кухина. Жената е преместена в Клиниката по кардиология, където интервенционалното лечение на инсулта е рутинна практика.

“Дисекациите най-често се дължат на травми на главата и се срещат предимно при хора под 50-те”, обяснява доц. Василев. В основата им стои генетичен дефект в синтеза на съединителната тъкан, открити са връзки с някои гени, но причината все още не е напълно изяснена, особено за спонтанните дисекации. Те се изявяват без видима отключваща причина като хипертонична криза или травма.

“При тази жена не е ясно какво точно е станало, защото първоначално е имала много общи симптоми. На техния фон трудно може да се помисли за такава причина за инсулт. Дисекациите се установяват само чрез високоспециализирани образни изследвания – ядрено-магнитен резонанс или скенер с контраст”, уточнява доц. Василев. На много по-късен етап идва и ангиографията, която е с много по-висока разделителна способност.

При дисекациите няма стандартно терапевтично решение. Доц. Василев предприел едно от възможните решения, в случая животоспасяващо.

“Артерията почти се запуши още в началото на процедурата, кръвотокът бе силно забавен и намален, с голяма стеноза. На ангиографа се видя ясно развилата се дисекация. Поставихме първия стент, за да се възстанови притокът на кръв. След това с вътресъдова ехография – методът се нарича IVUS и има значително по-висока разделителна способност от изброените образни изследвания, огледахме цялата артерия почти до вътремозъчната част, за да видим докъде прогресира дисекацията. Стигнахме до здрава тъкан и след това поставихме втори стент, с който окончателно решихме проблема”, разказва доц. Василев.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...