„Не чух взрива. Събудих се от сирената на пожарната кола. Погледнах през прозореца и видях, че от един от прозорците на Второ вътрешно излиза дим. Тогава бързо слязох в двора. Пожарните коли вече бяха там. Гасяха пожара. Събираше се дежурният персонал – доктори, сестри, санитари, охраната на „Пирогов” и дежурният от МВР”, спомня си доктор Сашо Атанасов за нощта, в която избухна пожара в болницата, предаде Би Ти Ви.

Малко след това е започнала евакуацията, която е била много трудна. „Пожарникарите започнаха да свалят пациентите на ръце по стълбите”, разказа Атанасов. Лежащо болните са били изнасяни с колички и легла. Той и другите лекари са ги поемали в двора на болницата и са ги пренасяли в поликлиниката, където е било по-топло.

„5 без 15 бях в „Пирогов”. Впечатлен съм от реакцията на колегите лекари и санитари. Много колеги дойдоха, като разбраха какво се случва, без да питат”, каза шефът на отделение УНГ д-р Асен Меджидиев.

„Координацията беше много добра и тя е показателна за това как всички тези структури на държавата в тежък момент реагират много организирано и бързо, без някой да им нарежда и някой да определя правилата”, смята шефът на отделение УНГ в „Пирогов”.

Линейките на Спешна помощ са чакали пред болницата, за да извозят болните, ако се наложи. Някои лекари са се включили заедно с пожарникарите в евакуацията на болните от горящата стая. Тези лекари в момента са травмирани. Пример е доктор Петров, който се е опитал да спаси горящите пациенти, заяви доктор Меджидиев.

Шефът на отделение УНГ в „Пирогов” не поиска да спекулира какви са причините за пожара, макар че доста често се е питал за тях. Според него е важно да се мисли как да не се случват подобни инциденти в бъдеще, а не да се търси виновен.

Въпреки пожара „Пирогов” е продължил да работи и да приема пациенти още от 6:30 ч. сутринта след потушаването на пламъците, което е показателно за самоотвержеността на лекарското съсловие.

„Не сме богове и не сме безгрешни, но когато стане грешка всички говорят за това, а не колко хора сме спасили”, каза Меджидиев.

Според него не добре да се настройваме срещу лекарите, какъвто е случаят с Елена Георгиева, която е обвинявана за смъртта на малкия Алекс.Тригодишното дете почина в „Пирогов”, но лекарите са направили всичко възможно да го спасят, а състоянието му се е влошило за часове, а когато е бил направена рентгеновата снимка не е имало изменения, категоричен е Меджидиев.

Това е диагноза с много висока смъртност и при възрастни пациенти, заяви шефът на отделение УНГ в „Пирогов”.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...