10°C   София
 

Всичко започва с оток на белия дроб

Актьорът Стефан Данаилов издъхна 15 минути след полунощ на 27 ноември от полиорганна недостатъчност. Това е възможно най-тежкото състояние, в което може да се намира човек, и е почти невъзможно да бъде преодоляно.

Смъртта е настъпила за 15 минути, каза негова близка, но е нямало последен дъх като във филм. Той от десетина дни бе на палиативни грижи заради силно влошеното му състояние. Просто е спряло и сърцето и е била констатирана смъртта.

Всичко започва с белодробна недостатъчност - състояние, в което Данаилов влиза в реанимацията. Имал е оток на белия дроб вероятно от застоя след операцията на тазобедрената му става през август в Бургас. Той я счупи при падане в Приморско.

След операцията е бил на рехабилитация в Хисаря, където рязко се влошава. Пратен е в реанимацията на Военна болница в София и почти месец дишането му се подпомага с апарати. Но въпреки усилията дихателната недостатъчност не се преодолява и

органите започват да отказват - бъбреци, черен дроб, сърце

Това е полиорганната недостатъчност. От 10 г. Данаилов страдаше от неходжкинов лимфом и организмът му бе силно интоксикиран. Туморна маса в белия дроб всъщност се оказва главна причина за дихателната недостатъчност. В последните 10 дни актьорът е на чисто палиативни грижи.

Първият тумор е диагностициран в края на 2013 г. и е в корема. Лекуван е във Франция и следва дълга ремисия, но болестта се завръща. 

Как се стига до диагнозата “лимфом”, разказваше самият Данаилов. През 2013 г. месеци наред имал симптоми на вирусна инфекция, постоянна хрема, която му пречела по време на снимки. Тогава той играеше в телевизионния сериал “Фамилията”. Шегувал се с колеги в парламента, че ще даде 2000 лв. на лекаря, който успее да го излекува.

Един ден гледал заснетото от “Фамилията” и сам забелязал, че на кадрите в близък план се вижда подута лявата част на шията му. Пипнал се инстинктивно - и лявата, и дясната част на шията му са с подути лимфни възли!

Тръгва бързо по изследвания. Когато му съобщават, че трябва да се направи биопсия, той е сред студентите си.

След седмица напрегнато очакване диагнозата става ясна и Данаилов започва химиотерапия, а резултатите от нея бяха обнадеждаващи.

Актьорът споделя с продуцентите на “Фамилията” за състоянието си, дори намеква, че може да се наложи “да изиграе болестта си” във филма. Тревожел се заради косопада от химиотерапията, а все още имал ангажименти в сериала. 

Но косопад нямало, а и героят на Данаилов в сериала бил късо подстриган. Не спират снимките, но целият екип е с маски, за да предпазят актьора от зарази.

След химиотерапията в България Данаилов отива на консултации във Франция, придружава го националният консултант по хематология проф. Георги Михайлов.

Завръща се като оптимист - преборил е болестта!

Лекарите тогава са обнадеждени, че процесът е овладян, защото е хванат навреме.

Лимфомът е много коварно онкологично заболяване, при което се появава туморна маса в лимфните възли. При актьора първият засегнат възел е в корема, а днес има много голямо образувание във възел в белия дроб. Стандартното лечение включва смазване на имунната система на болния с цитостатици и след това рестартирането ѝ чрез растежен хормон или присаждане на гръбначномозъчни клетки.

Унищожаването на имунната система не е безобидна операция и

винаги има тежки последици.

Във финалния стадий ракът превръща цялата съединителна тъкан в огромен тумор, а не, както при обичайните карциноми, да има разсейка в черния дроб. Тогава болният умира от глад, защото увреденият дроб пречи на нормалната обмяна.

При лимфом най-честият финал е дихателна недостатъчност или преустановяване на перисталтиката на червата.

Освен от рак любимият актьор страдаше от много

болести на старостта -

паркинсонизъм, очни

проблеми, счупена

наскоро бедрена

става и последвалата

операция, високо

кръвно налягане

Заради проблеми с очите, които се проявяват като следствие от основното заболяване и липсата на имунитет, през февруари 2015 г. Данаилов се подлага на спешна операция в клиника в Тюбинген. Сам после разказва, че бил трогнат от лекарите и сестрите там, дори му направили фенклуб. Някой в клиниката казал, че това бил българският Марлон Брандо, защото бил копие на дон Корлеоне, докато го придвижвали с инвалидна количка и както бил с тъмни очила. А актьорът ги репликирал: “Аз съм българският Ален Делон!”.

Данаилов до последните си изяви пред публика настояваше: Не ме отписвайте!

И в реанимацията е имал светъл период - посещават го племенницата му Росица и Ирен Кривошиева. След това обаче се е влошил, станал отпуснат и агресивният рак много бързо го докарал до смъртта.

Мастера пушеше над 2 кутии цигари на ден. Синът му Влади много искаше баща му да се откаже от този навик, убеден, че сериозно му вреди. Преди седмици младежът се прибра от САЩ, където учи медицина, за да се видят. Тогава призова: “Молете се за баща ми!”.

Данаилов бе народен любимец, единственият български актьор с истински звезден статут. Бе любимец на поколения и звезда в няколко свои възрастови превъплъщения.

Става прочут още от детските си роли в “Следите остават” и “Двамата капитани”, после през младостта си е недостижим с “На всеки километър”. А в зрялата си възраст се прославя и в Италия с роля в легендарния сериал “Октопод” и още няколко филма.

Уникалната му

физическа красота,

която не помръкна с

възрастта, а само

добави благородна

патина

на чертите му, караше всеки - жена, мъж или дете, тутакси да се влюбва в него. Това му качество бе божи дар. 

Катерина Евро: На 1 декември миналата година за последно ти казахме, че те обичаме

“Какво е смъртта?” - попита актрисата Ирен Кривошиева в профила си във фейсбук минути след като разбра за смъртта на бащата на сина си Владимир. Под поста ѝ за минути се събират десетки коментари със съболезнования. Сред определенията за смъртта е и това на писателя Калин Терзийски, който кратко и лаконично отговаря с “Бог”. Стотици други пишат още: “преход, начало, едно голямо пътуване. Среща на човека с Бог”.

Режисьорът и актьор Ники Илиев, който последен снима големия Стефан Данаилов в лентата си “Завръщане”, написа в профила си във фуйсбук: “За мен беше чест! Никога няма да забравим! Поклон”. Колежката му Силвия Петкова пише: “Не е реално ...Всички Велики... вече са Там...” 

“На 1 декември миналата година за последно ти казахме, че те обичаме. Бях ти направила торта, смяхме се и си припомняхме отминали щастливи дни. Почивай, душицо мила”, написа в инстаграм Катерина Евро под снимка с Данаилов и сина си Александър Кадиев, който бе сред студентите на Мастера.

Патриарх Неофит: Направи добро с реставрирането на храмове

Стефан Данаилов остава в паметта ни като човек, който в битността си на министър на културата с лекота, желание и обич се трудеше за развитието на културата във всичките ѝ сфери. Напусна ни актьорът, пресъздал изключително добре образа на свети Цар Борис.

Благодарни сме за доброто му отношение към Светата Църква и за всички добри инициативи, свързани с връщането, реставрирането и съхранението на православните ни храмове и манастири. Вечна и блажена да бъде светлата му памет.

 

Съюз на артистите в България: Благодарим за уроците и талантливите ученици

,,Животът ми не мина в преследване на цели. Аз съм артист и умея да давам, затова и получавам!”. Това е цитат на Стефан Данаилов.

Благодарим ти за всичко, което остави след себе си! Благодарим ти за ролите, за уроците, за талантливите ученици, за мъдрите слова и за отношението! Оставаш в сърцата ни като един от най-обичаните и най-уважаваните!

Мариус Донкин: Грижеше се за хора, които бяха срещу него

Човешкото съзнание в такива моменти е склонно да подбира само хубавите неща. 40 години сме заедно. Неговият живот е пример - дано този пример бъде дълбоко, а не кратковременно, съзнат от всички. Не подбираше артист ли си, или не, обикновен човек ли си, богаташ ли си. Той беше човек, който искаше всички хора да бъдат заедно. Не мога да забравя как той се погрижи за колеги, които бяха категорично срещу него.

Д-р Иван Смолев: Беше мъжкар с всички екстри

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Стефан Данаилов беше голям човек и мъжкар с всички екстри. Натурален, открит и много, много достъпен. Никога не каза вижте кой съм, винаги весел и добронамерен, спомня си бургаският невролог д-р Иван Смолев. Той е един от верните му приятели, които не пропуснаха да го посетят в болница “Бургасмед”, където през август т.г. Стефан Данаилов претърпя операция за смяна на тазобедрена става.

“Тежко ми е за загубата, с него си бяхме добри приятелчета повече от 40 г. Запознахме се по време на мое дежурство през 1975 г., той беше на 33 г., аз на 31 г. Докараха го в неврологията с тежка дискова херния. Беше съвсем скован. Пак беше претърпял инцидент на морето - ритал топка в Царево... Изправих го на крака, сприятелихме се, станахме семейни приятели. Познавах и съпругата му Мария. Покрай Ламбо имах удоволствието да се запозная с Тодор Колев и Боян Иванов, а на една незабравима Нова година, която изкарахме заедно в Приморско, там беше и големият Емил Димитров, все още здрав и в прекрасна форма. Ходил съм на десетки постановки в Народния театър, трудно ми е да говоря за Стефан в минало време”, казва известният бургаски лекар.

Беше заклет фен на ЦСКА

Армейци,

На 76-годишна възраст ни напусна легендарният Стефан Данаилов. Един от най-големите български актьори беше заклет привърженик на ЦСКА.

Изказваме своите искрени съболезнования към близките на господин Данаилов! Поклон пред паметта му!

Футболният ЦСКА

Ралица Паскалева: Тайно плаща семестриалните такси на закъснели студенти

Актрисата Ралица Паскалева, която е била студентка на Мастера, разказа малка част от спомените и чувствата си към Стефан Данаилов в дълъг пост във фейсбук: “Той знаеше всичко за всеки. Винаги. Той тайно плащаше семестриалните такси на закъснелите студенти, той поръчваше пица за всички на рождените ни дни, той водеше всеки болен за ръка до лекар и чакаше с него в коридора. Той беше нашият Мастър”, пише в част от поста ѝ. “Винаги отбелязваше празниците си в нашата компания. Събирахме се всички негови студенти през годините и се веселяхме. Един от пътите се прожектираше филм, направен за него. Осъзнах, че пред нас се прожектираше всъщност неговият живот. Ние виждахме на екрана всички етапи от живота му. Видяхме го на 20, на 30, на 45, на 55 ... Разплаках се. Беше толкова вълнуващо, а той стоеше безмълвно и гледаше. Чудех се какво ли си мисли?! Какво ли е било чувството да изгледаш живота си до този момент на лента?!”, спомня си актрисата.

“Да, отиде си, но не буквално. Той е още сред нас. Повярвайте ми. Ще ви се усмихне от “Дами канят”, ще ви развесели с “Топло” , ще можете да го видите пак и пак в “На всеки километър”, “Сватбите на Йоан Асен”, “Черните ангели”... ако ви липсва както на мен, просто си пуснете някоя от безбройните му роли. Няма да ви омръзне, обещавам. Случваше се да му ходя на гости или просто да му се обадя без причина, ей така, да го чуя как е. Той въпреки многото си ангажименти винаги намираше време за едно кафе и винаги вдигаше и ми казваше “Здравей, мойто момиче! Как си?”. Това ще ми липсва. Имам безброй много спомени с него и ще го помня такъв. Добър, справедлив, ироничен и винаги готов да помогне на всеки.

Учителю, сбогом. Благодаря ти от сърце за всичко!

Ще бъдеш с любимата си Мария. Тя те чака”, завършва Паскалева емоционалния си статус.

Ралица Паскалева, актриса пепи
12/03/2019 14:55:36

беше бог,всички го обичахме

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Спокойна и уверена е да кърми Соня Йончева, при това в присъствието на сина си. Оперната прима, която покорява света от грансцените от Москва до Ню Йорк, се отдава на майчинството с желание и кърми новородената си дъщеричка пред погледа на 5-годишния Матео, плод на любовта й с Доминго

Някои от звездите станаха родители, а други - баби и дядовци Тази година бе най-щастливата в живота на много от най-известните българи, след като с тях отборът на звездните родители значително се увеличи. Политици, певци, актьори, журналисти и модели - всички те са под общ знаменател - щастливи, грижовни, може би недоспали

Вокалистът на група D2 Деян Каменов-Дидо и съпругата му Юлия Кулиш очакват първия си наследник. Двойката не издава пола на бебето и засега не са се спрели на име, но това, което издадоха пред Поли Гергушева в COOL..T по bTV е, че Юлия е в петия месец и че очакват бебето да се роди през пролетта. "Аз първо бях много раздвоен

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Колите ще са с екостикери до месеци. Автомобилите, които са от по-ниска екологична група, няма да се допускат в дните с превишени норми в централната част на градовете, съобщава bTV. Еко стикер ще помага да се различиват колите. На него ще се отбелязва екологичната група на всяка кола. В стикера ще бъде вграден и чип

Шофьорът, който блъсна две момичета на столичния булевард "Никола Вапцаров", е криминално проявен. Това потвърдиха за NOVA от МВР. Мъжът има две регистрации за самоуправство и даване на подкуп. Случаите са от преди повече от 10 години. След катастрофата в петък едното момиче загина, а другото е настанено в "Пирогов" в стабилно състояние

Първата фаза от търговското споразумение с Пекин, договорена в петък, е напълно готова въпреки необходимостта от превод и до две години ще увеличи два пъти американския износ за Китай. Това заяви пред телевизия Си Би Ес (CBS) постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, цитиран от Ройтерс