Дъщерята на 72-годишната Олга ще води дело

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово д-р Георги Шандурков освободи лекар, объркал инфаркт с гастрит при пациентка, която часове по-късно починала.

72-годишната Олга се почувствала зле на 20 октомври и дъщеря ѝ повикала линейка. На адреса пристигнал д-р Едуард Ходжа, който не направил кардиограма, а преценил, че пациентката е с остър гастрит.

“Когато дойде първия път, ме изпрати да взема от линейката апарата за ЕКГ. Живея на 8-ия етаж и докато отида и се върна, той разговарял с майка ми за оплакванията. Каза ми: “Няма нужда от ЕКГ, майка ви има хроничен гастрит” - разказа дъщерята Цветелина Кънева. Докторът поставил обезболяващо и си тръгнал.

Часове по-късно състоянието на жената се влошило. “Чувстваше се слаба, както лежеше в леглото, изхърка два пъти. Аз изтичах при нея, тя гледаше безжизнено”, разказва Цветелина.

Отново бил извикан спешен екип и жената била откарана в болницата, където издъхнала от масивен инфаркт.

Шефът на спешна помощ е освободил лекаря за несправяне с работата. Д-р Ходжа давал дежурства там от 1 г. Бил специализант в неврологичното отделение на болницата “Д-р Тота Венкова”, казаха колегите му.

Цветелина нарича лекаря “убиеца на майка ми” и заявява, че ще търси възмездие в съда. Все още не е подала иск.

“Случи се много бързо и беше много шокиращо за мен, защото майка ми никога не е боледувала. Обвинявам се, че не съм направила всичко, за да я спася. Заела съм се да дам гласност на случая, а от понеделник ще наема адвокат и ще сигнализирам прокуратурата и РЗИ”, каза дъщерята.