Във време, когато здравословният начин на живот се превърна не просто в модна тенденция, ами в критерий за интелигентен избор и отношение към себе си, нашумя един минерал с впечатляващи свойства.

Всъщност шунгитът съществува откакто свят светува и една от теориите за него е именно, че се е формирал на дъното на океана в дълбока древност. Твърди се, че тогава океанските дълбини са били населявани от микроорганизми, които с времето изчезват, но техните остатъци по скалите формират прочутия днес минерал. Според други теории човечеството се е сдобило с него посредством метеорит, който го донася от далечни планети. Трети пък смятат, че съдържанието на вулканични вещества в шунгита доказва и произхода му.

Днес минералът, който е на 2 милиарда години, може да се намери единствено в местността Шунга в района на Карелия в Русия, откъдето го внасят по целия свят.

Антиоксидант и антидепресант в едно

И ако историята на шунгита е обвита в мистерия, то неговите лечебни свойства са кристално ясни за учените. Част от тях се дължат на съдържащите се в него фулерени – мощни антиоксиданти, които досега не са открити в друг естествен материал. Учените вярват, че фулерените деактивират вредни въздействия от всякакъв род. В това число, разбира се, вредните въздействия от излъчванията на електроуредите у дома, компютрите, телефоните и т.н. Фулерените регулират нивото на свободните радикали, така че те да не атакуват опасно организма ни.

Руски учени са правили опити с мишки и резултатите от употребата на шунгит са впечатляващи – туморите на животните намаляват наполовина, а животът им се удължава два пъти.

Минералът е благотворен не само за човешкото тяло. Редица проучвания доказват лечебните му свойства върху човешката психика. Счита се, че възвръща емоционалния баланс и се грижи за това да бъдем с бистър поглед към хубавото в живота и да се влияем по-слабо от негативното.

Изобщо на този минерал се приписват напълно чудодейни качества. Смята се, че той е в състояние да лекува рани, да подсилва имунитета, да помага при проблеми с щитовидната жлеза, диабет, алергии, кожни заболявания, пародонтоза и редица други. Шунгитът е първи помощник и на хора с неврози, депресия, тревожност и други психически неразположения.

Лесен за консумация

Има няколко начина да бъде „консумиран“. Най-популярно през последните години стана пиенето на вода с шунгит. Минералът престоява известно време във водата, след което се консумира по няколко пъти на ден. Елементарно за изпълнение, но с редица ползи. Тези, които вече са опитали благотворното действие на шунгитовата вода, свидетелстват за облекчаване на възпалителни процеси, подобряване на симптомите от някои хронични болести, липса на нервно напрежение и тъга, а дори и за добро въздействие върху косата и кожата.

Бихте могли също така да държите камъка в себе си и да го допирате до болни места или пък да го държите у дома като предпазител срещу вредните влияния на всички уреди наоколо. За целта може да се снабдите с плочка или пирамида от шунгит, която освен всичко ще бъде красив аксесоар на дома ви.

Идват празници. Може би вие току-що открихте идеалния подарък за хората, които обичате! Шунгит може да поръчате от ТУК.

Статията има изцяло информационен характер и не замества консултацията с лекар.