29°C   София
 

Във време, когато здравословният начин на живот се превърна не просто в модна тенденция, ами в критерий за интелигентен избор и отношение към себе си, нашумя един минерал с впечатляващи свойства.

Всъщност шунгитът съществува откакто свят светува и една от теориите за него е именно, че се е формирал на дъното на океана в дълбока древност. Твърди се, че тогава океанските дълбини са били населявани от микроорганизми, които с времето изчезват, но техните остатъци по скалите формират прочутия днес минерал. Според други теории човечеството се е сдобило с него посредством метеорит, който го донася от далечни планети. Трети пък смятат, че съдържанието на вулканични вещества в шунгита доказва и произхода му.

Днес минералът, който е на 2 милиарда години, може да се намери единствено в местността Шунга в района на Карелия в Русия, откъдето го внасят по целия свят.

Антиоксидант и антидепресант в едно

И ако историята на шунгита е обвита в мистерия, то неговите лечебни свойства са кристално ясни за учените. Част от тях се дължат на съдържащите се в него фулерени – мощни антиоксиданти, които досега не са открити в друг естествен материал. Учените вярват, че фулерените деактивират вредни въздействия от всякакъв род. В това число, разбира се, вредните въздействия от излъчванията на електроуредите у дома, компютрите, телефоните и т.н. Фулерените регулират нивото на свободните радикали, така че те да не атакуват опасно организма ни.

Руски учени са правили опити с мишки и резултатите от употребата на шунгит са впечатляващи – туморите на животните намаляват наполовина, а животът им се удължава два пъти.

Минералът е благотворен не само за човешкото тяло. Редица проучвания доказват лечебните му свойства върху човешката психика. Счита се, че възвръща емоционалния баланс и се грижи за това да бъдем с бистър поглед към хубавото в живота и да се влияем по-слабо от негативното.

Изобщо на този минерал се приписват напълно чудодейни качества. Смята се, че той е в състояние да лекува рани, да подсилва имунитета, да помага при проблеми с щитовидната жлеза, диабет, алергии, кожни заболявания, пародонтоза и редица други. Шунгитът е първи помощник и на хора с неврози, депресия, тревожност и други психически неразположения.

Лесен за консумация

Има няколко начина да бъде „консумиран“. Най-популярно през последните години стана пиенето на вода с шунгит. Минералът престоява известно време във водата, след което се консумира по няколко пъти на ден. Елементарно за изпълнение, но с редица ползи. Тези, които вече са опитали благотворното действие на шунгитовата вода, свидетелстват за облекчаване на възпалителни процеси, подобряване на симптомите от някои хронични болести, липса на нервно напрежение и тъга, а дори и за добро въздействие върху косата и кожата.

Бихте могли също така да държите камъка в себе си и да го допирате до болни места или пък да го държите у дома като предпазител срещу вредните влияния на всички уреди наоколо. За целта може да се снабдите с плочка или пирамида от шунгит, която освен всичко ще бъде красив аксесоар на дома ви.

Идват празници. Може би вие току-що открихте идеалния подарък за хората, които обичате! Шунгит може да поръчате от ТУК.

Статията има изцяло информационен характер и не замества консултацията с лекар.Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...