Причината за смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам е отравяне с газ фосфин, съобщи на пресконференция районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева. Според нея това е заключение на съдебно-медицинската експертиза.

„От експертизите във ВМА в София се установява наличие на фосфин в дадените за изследване органи, части и проби от кръв. Но тъй като веществото липсва в стомашното съдържимо, експертите стигат до извод, че то е постъпило по инхалаторен път. Според вещите лица всички симптоми на пострадалите деца са симптомите на отравяне с фосфин. Именно гадене, повръщане, коремна болка, диария, замаяност, в крайна сметка – неправилен сърдечен ритъм или сърдечен арест. Установената концентрация на фосфин в изследваните биологични тъкани значително надвишава публикуваните данни за смъртен случай от отравяне с фосфин. При остри отравяния с фосфин смъртта настъпва най-често за 12 до 24 часа. От съдебния лекар в експертизата е посочено именно отравяне с фосфин в летална концентрация, при което е настъпила остра тотална сърдечна недостатъчност. По трупа не са установени травматични и други увреждания с отношение към настъпването на смъртта” каза Чанева.

Другата експертиза във ВМА изследва намерените при оглед в дома на момчето непосредствено до леглото му две топчета с неправилна овална форма в сив цвят. Теглото им е било 1,6 грама. Химическо изследване е показало, че основното вещество в тях е алуминиев фосфит, от който се отделя фосфин. Газът е отровен, уврежда сърцето, съдивете и дихателната система, причинявайки сърдечна недостатъчност. Периодът на излагане на момчето на въздействие на газа и неговата концентрация надхвърлят значително тежестта на случаите, описани в литературата. Според научните данни достатъчно е излагане само от 30 до 60 минути, за да настъпи смърт.

„Въпреки резултатите разследването продължава. Още не е постъпила медицинската документация, изискана миналата седмица след изписването на двете деца – сестри на Стефан, от болницата „Света Марина” във Варна. Те бяха настанени там с подобни симптоми и с въздействие на този отровен газ. След като се получи документацията, ще се назначат експертизи за вида и характера на уврежданията, които те са получили.

По закон срокът за досъдебното производство е 2 месеца, ако не е от фактическа и правна сложност. По него работят специалисти от цялата страна. Проведени са много разпити, набавени са множество документи. Това още не е достатъчно, за да се направи извод за виновността на определено лице”, каза прокурорът.

Силно действащата отрова за борба с вредители е била поставена зад леглото на детето. Действа във влажна среда и тогава се отделя отровният газ фосфин. Било е замазано с кал и вода. Това е предизвикало отделяне в тази летална доза.

Фосфин се отделя от алуминиев фосфит, когато е изложен на влага. Реакцията е спонтанна и протича бързо. Т.е. когато сухото вещество контактува с влажната среда, започна сравнително бързото и спонтанно отделяне на отровния фосфин.

Намерените таблетки са били в полуразложено състояние, т.е. вече се е било отделило определено количество. „В рамките на 12 до 14 часа детето е било изложено на това въздействие. Има доста разминавания в показанията на голям брой хора. Няма да ги коментираме, докато не стигнем до извод какво точно се е случило”, каза Чанева.

„За разлика от другите случаи в страната през последната седмица в нашия случай прокуратурата първа се сезира. Насочила съм се социалните, които са осигурили жилище до къщата, където са живели досега, със сравнително по-добри условия от тези, които са имали”, обясни прокурорът.

Това е станало със съдействието на кмета на Ген. Тошево Валентин Димитров и с добрата воля на съседите, които живеят на друго място.

Тази отрова не се продава свободно в търговската мрежа. В процес на разследване е как са я придобили. В дома е намерена такава опаковка и такива таблетки.

Таблетката се поставя в дупчица, замазано е с жълта кал, в която неминуемо е имало и вода. Най-вероятно, е започнала реакцията.

„Не става въпрос за никакви други увреждания по трупа на детето, което да дава основание за съмнение за самоубийство или друго причиняване на смъртта извън установеното отравяне с газ фосфин”, обобщи прокурорът.

Досъдебното производство ще приключи на 28 декември по член 122 от НК - за причиняване на смърт по непредпазливост.