"Изключително трудно ми е да говоря за смърт на дете в Деня на християнското семейство", каза пред пред Би Ти Ви педиатърът д-р Елена Георгиева, отстранена заради смъртта на 3-годишния Александър.

"Аз съм лекар и педиатър с 36-години стаж, имам три деца и двама внука. За мен отглеждането на деца е призвание", поясни тя.

"Не системата, а болестта уби Алекс. Увреждане на дихателните пътища, на белия дроб, което се развива в рамките на часове, независимо дали детето е интубирано или не. В един момент организмът престава да разчита на защитата на имунната система. Прецених, че той е за болнично, но не за интензивно лечение", каза Георгиева.

"В рамките на половин час съм преценила, че детето е за болнично лечение. Родителите не желаеха да отидат на друго място. Детето в момента, в който постъпи в нашата клиника, нямаше нужда от интензивно лечение. Впоследствие неговото състояние се влоши", добави тя. 

"Има болести, които не могат да бъдат повлияни. Петима лекари сме се занимавали с обгрижването на Александър. Днес тук съм само аз.  Случаи като този, които са изключително драматични, са повод за разговор за проблемите. България е пред демографска криза, но преди това се развива криза в здравеопазването. Нарушават се връзките в отделните звена и когато хората потърсят помощ, оставят с чувството, че не са обгрижвани", каза д-р Георгиева. 

"Още веднъж ще кажа - не системата уби Алекс, а заболяването. Системата, за мое съжаление, не даде време на родителите да осмислят трагедията си. Колегите застанаха плътно до мен. Всичко това ми дава сила да направя каквото се налага за изясняване на ситуацията. Родителите се превърнаха в наказателна палка, преди да завърши разширения медицински одит. На мен ми бе дадено да разбера, че е по-добре в този момент да не съм в болницата. Излязох в неплатен отпуск", каза още тя. 

"Нито за момент не съм си помисляла, че това дете няма да бъде прието. В клиниката трябваше спешно да бъде лекувано кърмаче с епилепсия и продължителен гърч. Приех отговорността да размествам деца. Г-н Борисов търси възмездие. Аз бих казала: ние живеем в правова държава и аз разчитам на възмездие", допълни още д-р Георгиева.