Обитателите на градовете живеят по-дълго, ако наблизо има дървета, според изследване, свързващо зелените площи с по-ниски проценти на преждевременна смъртност, предаде Ройтерс.

Известно е, че дърветата в градовете охлаждат и пречистват въздуха и поглъщат парниковите газове. Сегашното изследване на от Института за глобално здраве в Барселона установява ползата от зеленината за предпазване от преждевременна смъртност, предаде БТА.

"Повече зелена площ е по-добра за здравето. Хората всъщност живеят по-дълго, ако наоколо има повече зеленина", пишат авторите в сп. "Лансет".

Изследването анализира данни от 9 проучвания с общо над 8 милиона души в 7 страни, сред които Китай и Канада, и е най-голямото по рода си.

Авторите използвали сателитни снимки, за да определят количеството растителност - дървета, трева и храсти, на 500 метра от домовете на хората.

Нивата й са отчетени по индекса за оценка на общата зеленина NDVI. Участниците в изследването са били наблюдавани в продължение на няколко години. Изследователите са взели предвид и случаите на преждевременна смърт, причинена от сърдечни и дихателни болести.

Установено е, че в градовете от Барселона до Пърт увеличаване на зеленината с 10% е намалявало преждевременната смъртност с 4%.

Близостта до растителност е от полза и за психичното здраве, намаляване на стреса, ограничаване на замърсяването и за повече физическа активност.

"Това, което трябва да направим, е да увеличим зелената площ в много градове, за могат хората да водят здравословен живот", изтъкват изследователите.

Според данни на ООН до 2050 г. две трети от човечеството ще живее в градска среда. Много градове вече търсят начини да увеличат зеленината. В Меделин бяха засадени хиляди дървета, които образуват "зелени коридори" покрай главните пътища. Мелбърн планира да увеличи дървесната си покривка с 40% през 2040 г.