22 деца от ямболското село Хаджидимитрово на възраст от 7 до 12 г. са настанени в градската болница със съмнения за хранително отравяне.

В късния следобед вчера те били откарани в спешния център с болки в корема и повръщане. Направени са им изследвания, очакват се резултатите от тях. Всички деца учат в съседното село Дражево. Храната се доставя чрез кетъринг за близо 1300 ученици от цялата община Тунджа, предаде БНТ. В момента здравната инспекция и областната дирекция за безопасност на храните проверяват училището в Дражево.

След прегледа 14 от децата са оставени в болницата под лекарско наблюдение, а за едно родителите са предпочели домашно лечение. Другите се почувствали добре. 

"То не ѝ беше лошо, като се прибра, добре беше. Минаха 10 минути и почна да повръща и туй беше", каза родителката Недялка Михайлова.

"Няма деца в тежко състояние. Надяваме се че ще бъдат овладяни тези оплаквания. Това е клинична картина на хранително отравяне, но няма нищо драматично на този етап", каза д-р Валентин Вълчев.

"Най-интересното е че са само от Хаджидимитрово, а тази храна ядат всички деца от община Тунджа. В Дражево учат деца от Хаджидимитрово и Дражево. Нито едно дражевско дете не е тук, само хаджидимитровски, и нито едно от други училища, които са консумирали същата тази храна днес", допълни кметът на Тунджа Георги Георгиев.