97-годишната актриса претърпя животоспасяваща операция през октомври в болница “Лозенец”

Стефан Данаилов е излязъл от медикаментозната кома и е в съзнание, съобщи синът му Росен Цанков пред Би Ти Ви. Легендата на българското кино и театър обаче остава на апаратно дишане в реанимацията на Военномедицинска академия.

Данаилов бе поставен в кома в началото на месеца, когато бе приет по спешност във ВМА, защото събираше вода в белите дробове. На 9 октомври той вече бе постъпил за лечение след усложнения от вирус. Впоследствие разви дихателна недостатъчност, бе интубиран и се наложи да бъде поставен в медикаментозна кома и да се изтегли събраната вода в дробовете му.

Цялата сага на Ламбо с болниците тази година започна през август. Тогава Мастера, както с любов го наричат всичките му студенти, си счупи крака по време на ваканцията си в Приморско. Паднал лошо в апартамента си там, в който кара летата от години. Беше откаран в болница “Бургасмед” и след консултации с проф. Андрей Йотов и ортопедите от Бургас му бе направена операция на място съвместно от двата екипа.

След смяната на шийката на тазобедрената става Ламбо дори се върна сцената с пиесата “Актрисата”, в която си партнира с Аня Пенчева. После мина допълнителни изследвания в болница “Софиямед” и му беше назначена рехабилитация във военния санаториум в Хисаря.

Но както “24 часа” разказа преди седмица, истинският проблем на големия актьор е онкологичното му заболяване. Стефан Данаилов има голяма метастаза в белия дроб от лимфома. Това коварно онкозаболяване се изразява с поява на туморна маса в лимфните възли. Данаилов страда от тежката болест от 2013 г. Преди 6 години засегнатият лимфен възел на Ламбо е в областта на корема, после беше в ремисия. Сега обаче е установено много голямо образувание в лимфен възел в областта на белия дроб, което именно затруднява дишането.

75-годишният актьор има и много придружаващи заболявания на възрастта - паркинсонизъм, ставни проблеми, високо кръвно плюс скорошното счупване.

СТОЯНКА МУТАФОВА
СТОЯНКА МУТАФОВА

Стоянка Мутафова е преместена в реанимацията на Военномедицинска академия в четвъртък през нощта. Близо 4 седмици тя лежеше в болница “Лозенец”. От ВМА потвърдиха пред “24 часа” и лаконично коментираха, че правят всичко възможно за лечението ѝ.

97-годишната актриса бе оперирана след възпаление на жлъчката в “Лозенец”. Болната жлъчка бе отстранена, но Мутафова развила животозастрашаващ сепсис. Тя поддържаше висока температура. С много усилия от екипа и подходящи атибиотици кризисната ситуация бе овладяна.

Дъщеря ѝ Мария Грубешлиева-Муки е постоянно около нея и потвърди, че Мутафова е в реанимацията на ВМА, но не пожела да коментира състоянието й.

Операцията по отстраняване на жлъчката на 21 октомври продължила 3 часа.

“След операцията беше много адекватна. Говореше и първото, което ми каза, беше: “Обичам те!”, разказа в края на октомври за “24 часа” дъщеря ѝ Мария.

Не след дълго обаче състоянието на актрисата се влошава. Свързват я към дихателен апарат и вдига температура, която 10 дни не спада под 38 градуса.

Това е третото влизане в болница за актрисата за тази година. В началото на юни тя премина през лека операция за поставяне на пейсмейкър, който многократно подобрява състоянието ѝ. Преди това имаше оплаквания от силни болки в кръста.