Осем часа е продължила операцията, която даде шанс за живот на 41-годишния Божидар с тумор в мозъка, тежащ над 1 килограм. Това разказа днес екипът на болница „Св. Иван Рилски“, извършил медицинското чудо: д-р Емануил Найденов - неврохирург, доц. Станимир Сираков – неврорентгенолог, д-р Марин Пенков – неврорентгенолог и д-р Любомир Падарски – анестезиолог.

Божидар от години имал главоболие, на което първо не обръща внимание. Преди 2 г. то става непоносимо, появява се отпадналост, зрението драстично намалява, а главата му видимо се деформира. Въпреки красноречивите симптоми, диагнозата не е поставена веднага. Когато това става, лекарите, с които се консултира у нас и в чужбина, са категорични: туморът е твърде напреднал и рисковете от хирургичното лечение са огромни. Ако не бъде опериран обаче, мъжът ще умре до края на годината. Ситуацията изглежда безнадеждна, но Божидар е твърдо решен да не се предава.

„Железният човек“, както го нарича синът му, е преминал много изпитания през живота си (и той, и съпругата му са инвалиди), постигнал е всичко с много труд и упорство. Винаги е бил за пример на своето дете, което тази година навърши 7 години и тръгна на училище.

Екипът от „Св. Иван Рилски“ приема голямото предизвикателство. Рискът смъртта да настъпи по време на операцията е огромен. „От самото начало бях наясно, че толкова сложна интервенция не е по силите на един човек“, каза д-р Емануил Найденов. Затова в болницата е свикан екип, който дълго обсъжда случая. Подобни казуси, с толкова голям тумор и с изключително сложна локализация, има само няколко в света. Така че лекарите не могат да се осланят на натрупаната практика и залагат на медицинската си интуиция. Избират нов подход, като се надяват значително да ограничи кръвозагубата. Първо селективно запушват голяма част от хранещите тумора съдове, като правят това под рентгенов и термографски контрол.

„Основното предизвикателство беше големината на тумора и неговата анатомична форма. Ако се маха целият, кръвозагубата би била несъвместима с живота. Затова направихме емболизация на лезията, с която запушихме повечето съдове, които я захранват с кръв“, обясни доц. Сираков, извършил първата част от интервенцията.

Няколко дни след това лекарите пристъпват към отстраняване на лезията. По време на продължилата цял ден операция, Божидар губи 2 л кръв, на няколко пъти е между живота и смъртта. Той е на ръба на хиповолемичен шок (опасно за живот състояние в следствие на голямата кръвозагуба), успешно овладян от анестезиологичния екип.

Ранният следоперативен период е тежък, но Железният човек не се предава. Вече се храни сам. В момента провежда активна рехабилитация, сяда и се изправя до леглото. Най-страшното вече е минало и лекарите са оптимисти, че до седмица-две Божидар ще бъде изписан. След това ще бъде наблюдаван в продължение поне на година.

„Случаят на Божидар поражда някои тревожни въпроси. Как е възможно това да се допусне в България, която е европейска страна, член на ЕС. Явно е, че в системата има големи пропуски“, коментира д-р Найденов. Според доц. Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия, за да добие тези размери, туморът се е развивал поне 10 г. и е странно как не е бил дигностициран. Той призна, че в клиниката тепърва ще умуват как да възстановят разходите си за сложната интервенция, тъй като случаят е казуистика и не е обхванат от стандартните пътеки по Здравна каса. „Въпреки че всяко нещо струва пари, за нас винаги на първо място е да помогнем на пациента и след това всичко останало“, каз д- Каракостов.

Д-р Найденов, главният герой в историята на Божидар, апелира към всички, които имат възможност, да помогнат на семейството на мъжа, който още дълго време ще бъде „извън строя“. „Железният човек заслужава нашата подкрепа. Въпреки че е инвалид, той нито за секунда не е спирал да работи и да се грижи за прехраната на семейството си“, каза неврохирургът.

Дарителската сметка на Божидар е:

Дарителска банкова сметка в ООБ: Божидар Етрополски

BG16 UBBS 8448 4010 5014 13BIC / SWIFT: UBBSBGSF