Пешеходен маратон под наслов "Променяме диабета", велопоход и безплатно измерване на кръвната захар ще се проведат на Гребната база в Пловдив утре. 16 ноември се отбелязва като Световен ден за борба с диабета.

Инициативата е под патронажа на посланика на Дания у нас Сьорен Якобсен и се реализира се от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет и МУ-Пловдив. Освен в града на тепетата маратонът ще има и в Южния парк в столицата. Началният час е еднакъв - 10 ч.

В същия час ще стартира и велопоходът от площад "Съединение" в Пловдив до Гребния канал. Успоредно с него медицински специалисти ще правят оценка на риска от диабет и ще измерват безплатно кръвната захар на всички желаещи. Програмата ще продължи с честване на Боян Петров и обучение за добър контрол на диабет. В памет на алпиниста от 14 до 16 деца с диабет ще покорят стената за катерене в МОЛ-Плаза. Лекции за диабета ще се проведат от 14 до 18 ч. в х-л "Санкт Петербург". Сред лекторите ще бъдат доц. Калинка Коприварова, д-р Димитър Георгиев, д-р Атанас Ботушанов и др. Целта на инициативата е да фокусира общественото внимание върху опасностите, които крие диабетът, чието разпространение се увеличава в цял свят с всяка измината година.