Интервю на уролога д-р Георги Георгиев от Хил клиник по повод кампанията Movember - световна инициатива за мъжко здраве

- Д-р Георгиев, работите в единствената клиника в България, която разполага с три от най-модерните лазери за лечение на увеличена простата. Считате ли това за привилегия?

- Разбира се, в съвременната урология се ползва модерна апаратура, която да осигури на пациента най-щадящата интервенция и в същото време да бъде максимално ефективна по отношение премахването на хиперплазиралата тъкан на простатата. Опитът ни е многогодишен, пациентите, които са излекувани в клиниката надхвърлят 3000 души и не на последно място – обезпечени смe с лазери, каквито работят в най-големите европейски болници. Първо имаме Зелен лазер, който стана така популярен сред българските мъже благодарение на нашата дейност, освен това разполагаме с Тулиум лазер немско производство и нов Холмиум лазер, модификация „Моисей“. Неговите характеристики са още по-добри, когато става дума за пациент с увеличена простата и с камъни в пикочния мехур, което е сравнително често срещан комплексен проблем.

- На какъв принцип работят тези лазери?

- Чрез лазерното влакно прониквам в тялото през естествените отвори, без разрез и достигам до простатата. По специален протокол отделям тъканта от простатната капсула, това е техника за напреднали уролози, нарича се енуклеация. След това избутвам цялата тъкан в пикочния мехур. Там със специално устройство я разбивам на много малки частички и евакуирам извън организма. Така получената простатна тъкан може да бъде хистологично изследвана, т.е. в нея да се търсят евентуално ракови клетки. Така и ние, и пациентите сме спокойни, че в жлезата няма стартирал злокачествен процес.

- Разкажете повече и за новия лазер, той отново ли е за лечение на доброкачествено увеличена простата?

- Да, холмиум лазерът Моисей е уникален пулсов апарат, с чиято помощ освен енуклеация на жлезата, можем да разбиваме безпроблемно камъни в пикочния мехур. Това е наистина отлична възможност, тъй като урологичните камъни са чест спътник на доброкачествено увеличената простатна жлеза. Сега можем да се справим и с двата проблема в една единствена операция и то не по-дълга от час.

- В началото на ноември анонсирахте кампания срещу рака на простатата Movember. Какво цели тя?

- От години организираме и подкрепяме Movember в България, защото сме убедени, че профилактичните прегледи са ключови за ранната диагностика, а оттам и за успешното лечение на рака на простатата. Той взима много жертви сред българските мъже всяка година, а всъщност е лечимо заболяване. Условието е да бъде диагностициран навреме и да получи адекватна терапия. Тук е мястото да подчертая, че радикалната простатектомия се счита за „златен стандарт“ в отстраняването на простатния карцином. През ноември аз и моите колеги в Хил клиник безвъзмездно консултираме пациенти с рак на бъбрек или простата. Нека заповядат на преглед, да носят всичката налична документация и ще направим всичко възможно да помогнем.

За да се запишете за преглед на простатата при уролог на Хил клиник позвънете на 02 439 3131.

Консултацията на пациенти с ДПХ през м. ноември е с намалена стойност: 25 лв. и включва всички необходими изследвания: PSA туморен маркер, ректално туширане, ехограф.