Учени от института Рикен в Япония установиха защо суперстолетниците - хората на 110 и повече години, доживяват до толкова дълбока старост, съобщи в. "Мирър".

Откритието може да доведе да разработване на терапии, които ще увеличат броя на суперстолетниците. "Ако открием връзка между имунната система, стареенето и дълголетието, това ще допринесе за увеличаване продължителостта на живата", заяви ръководителят на изследването Косуке Хашимото.

С напредване на възрастта рискът от рак и други смъртоносни болести расте заради намаляването на имунните Т-клетки. Те унищожават микроби и вируси и са в изобилие у суперстолетниците, предаде БТА.

При единствено по рода си изследване д-р Хашимото и екипът му се фокусирали върху хиляди имунни клетки в кръвните проби на 7 суперстолетници. Те били сравнени с проби на 5-има случайно подбрани участници на 50-80-г. "Получените резултати навеждат на мисълта, че имунната система на суперстолетниците може да предостави защита срещу вирусни инфекции и развитие на тумори, осигурявайки изключително дълголетие - казва Хашимото. - Това обяснява защо в повечето случаи суперстолетниците прекарват по-голямата част от живота си в добро здраве."

Било установено, че особен вид Т-клетки, известни като CD4+, са 4-5 пъти повече у суперстолетниците, отколкото у по-младите. Не е ясно защо и как това удължава живота. Откритието може да доведе до разработване на хапче, което е еликсир на младостта. "Съставът на Т-клетките се променя с възрастта - поясни Хашимото. - Макар Т- клетките на суперстолетниците да не са подробно изследвани, имунната им система несъмнено е съхранила способността си да се бори със заразите и рака."

Канадски учени увериха, че броят на суперстолетниците ще се увеличи, тъй като се повишава средната продължителност на живота. Като анализирали данните за дълголетници в САЩ, Великобритания, Франция и Япония от 1968 г., те не открили да има предел на възрастта. Според тях, ако изобщо съществува максимална продължителност на живота, предстои тя да бъде идентифицирана.