"Извънболничната помощ продължава да се пренебрегната. Пациентите би трябвало влизат в болница, само когато проблемът им не може да се реши вкъщи. Когато не отделяме средства за профилактика, не предотвратяваме възникването на заболявания”, обясни в сутрешния блок на Нова телевизия адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. По думите й един от основните проблеми в извънболничната помощ са регулативните стандарти. „За пациента е по-лесно да бъде приет в болница, отколкото да се направят всички необходими изследвания, без да бъде приет в лечебно заведение”, каза още Шаркова.

"Бюджетът за следващата година е същият като за миналата. Няма съществена разлика. Няма увеличение на средствата за профилактика и за извънболнична помощ”, заяви в студиото на „Здравей, България” Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Тази година Лекарският съюз и НЗОК каса ще подпишат Национален рамков договор за 3 години. В него са записани броя на медицинските дейности и цените им. Бюджета на касата е произведение от броя на дейностите по цените. Когато те подпишат договор за 3 години, това означава, че той ще остане същия”, поясни Кацаров.