Българският еврокомисар поздрави

Александровска болница за 140-ата годишнина

План за борба с рака, който да предложи дейности за подобряване на подхода на всеки ключов етап от диагностиката и лечението, става сред основните приоритети на Европейския съюз. Инициативата ще бъде свързана с изследователската мисия за рака в рамките на новата програма на ЕС - “Хоризонт Европа”.

Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел във видеопоздрав, който отправи към ръководството, лекарите и гостите на тържеството за 140-годишнината на Александровска болница.

Друг от приоритетите на ЕС през следващите години ще бъде персонализираната медицина и използването на цифровизацията за изготвяне на здравно досие, което да следва всеки пациент.

Още до края на месеца ще пуснем обява за кандидатстване по програма “Хоризонт 2020” с достъпни 35 млн. евро, съобщи още еврокомисарката. “С тези средства ще бъдат подкрепени проекти за използване на изкуствен интелект за изследвания и персонализирана медицина чрез свързване на съответните геноми, данни и хранилища”, обяви тя в обръщението си към медиците от най-старата университетска болница у нас. Здравният сектор ще е във фокуса и на другата нова програма - “Цифрова Европа”, предложена от самата Мария Габриел. Тя ще е първата самостоятелна програма за подкрепа на цифровата трансформация, като очакванията са близо 10% от общия бюджет на програмата да отидат за сферата на здравеопазването.

В поздравлението си към събралите се медици и гости в зала 3 на НДК Габриел изтъкна, че в днешни дни успехът на всяко здравно заведение се определя от уменията ефективно да се използват съвременните медицински технологии.

“Благодаря ви, че болницата ви е символ за професионализъм и всеотдайност в лечението на хората! Благодаря ви, че предоставяте медицински услуги от световна класа! Вие съчетавате новаторство и традиция”, каза още Мария Габриел.

Тя изрази увереността си, че Александровска болница може да се превърне в двигател за България във въвеждането на промяна в цифровия и иновативен начин за превенция и диагностика.

“Тук работят не само специалисти, дали Хипократова клетва, но и визионери как да се подобри здравната грижа”, добави еврокомисарката.