В пореден епизод на криминалния сериал от Пазарджик на Нова тв главен герой бе д-р Васил Вълчев - пенсионер по болест, двама шефове на ТЕЛК комисии в града също със здравни проблеми

Премиерът Бойко Борисов нареди да бъде уволнен директорът на болницата в Пазарджик, за която Нова телевизия прави цял криминален сериал от седмици.

Д-р Васил Вълчев обаче обяви пред журналисти, че не е уволнен. Той знае, че това може да направи или съветът на директорите на здравното заведение, или общото събрание. Шефът на болницата в Пазарджик все пак призна, че е получил писмо от здравния министър за насрочване на събрание, но в него липсвали мотиви.

Нова тв продължи в неделя с разследването на журналиста Васил Иванов, в което този път главен герой е самият директор. Оказва се, че той е пенсионер по болест с 82% инвалидност и получава 700 лв. пенсия освен заплатата. Пенсионери са и двама председатели на комисии на ТЕЛК в града, които пък са на подчинение на директора д-р Васил Вълчев. Това поражда съмнения за конфликт на интереси.

Болничният шеф твърди, че показаните решения за ТЕЛК са отпреди 4 г. и са проверявани от парламента, здравното министерство и прокуратурата. “Нарушения и конфликт на интереси не са открити”, спокоен бил д-р Вълчев.

За своето здравословно състояние обясни, че страдал от диабет над 20 г. и е на инсулин. Затова се е отказал от хирургията - ръцете му започнали да треперят и не можел продължително да е на крак. Освидетелстван е от ТЕЛК през 2009, 2012, 2013, 2014 и 2016 г., когато му е издадено пожизнено решение за пенсия. Бил освидетелстван от ТЕЛК в Пазарджик, защото като жител на региона нямал право да се яви другаде.

Д-р Вълчев критикува първото разследване на Нова тв за болницата в Пазарджик, посветено на кардиолога д-р Лазов, който поставял стентове на здрави пациенти срещу месечна заплата от 57 хил. лева. Отрича той да е определял заплатата на д-р Лазов. Било решение на съвета на директорите, но реалната заплата била 15% от огласената от репортера Иванов.

Д-р Вълчев подозира, че болницата, която лекува цялата област, и той като директор пречели на частна болница, но не посочи коя. Вместо това се похвали, че откакто е начело на здравното заведение от 2013 г., то е на печалба. За 9-месечието на т.г. плюсът бил 400 хил. лв., а по сметките си болницата имала няколко милиона.