Изследователка от Политехническия университет във Валенсия не препоръчва да се ядат плодове, ако една трета от повърхността им е развалена, пише "Росийская газета".

В частност това важи за ябълките. В процеса на гниене се появяват микотоксини, които се разпространяват в здравата част на плода, без това да се вижда, предаде БТА.

"Това са вещества, произведени от гъбички, които не миришат и нямат вкус. Те обаче могат да доведат до хронична интоксикация, която сериозно уврежда здравето, например причинява рак на черния дроб и бъбреците. Рискът от инфекция е особено висок след консумация на развалени ябълки", обяснява д-р Роса Порсел.

Микотоксините не изчезват при термична обработка. Поради тази причина не бива с развалени ябълки да се прави сладкиш или компот. Освен това мухълът има "корени", които са отвъд повредената повърхност и не се виждат с просто око.

"Затова преди употреба е по-добре да нарежете съмнителния плод. Ако забележите и най-малката промяна в цвета и текстурата, трябва да го изхвърлите", съветва д-р Порсел.