"Майчин дом" е единствената болница, която китайският здравен министър посети у нас при официалното си посещение. Ма Ксиаоуей се срещна с директора й проф. д-р Иван Костов. Двамата обсъдиха възможности за усъвършенстване на уменията на лекарите в "Майчин дом" с медицинско оборудване от най-високо ниво, което се използва в най-добрите лечебни заведения в Китай.

"Ще бъдем щастливи, ако поставим началото на проект между България и Китай, съсредоточен в грижата за майките и техните деца. Мислим, че и за вашите лекари и акушери ще е интересно да посетят наши болници, за да видят как работим и как страна като нашата се грижи за новородените, които са средно по 100 на ден", каза Ма.

На срещата бе обсъдено и дългосрочно партньорство на болницата с медицински заведения в Шанхай, специализирани в роботизираната хирургия.

Отскоро "Майчин дом" прилага хирургичната система Да Винчи, най-съвременната технология за безкръвни операции в света.

Проф. Костов показа болницата на гостите, като обърна специално внимание на реновираните отделения по неонатология и акушерство и гинекология.

Ма посети България заедно с представители на държавите от Централна и Източна Европа в рамките на Формата 17+1, който събира министри и правителствени ръководители в дискусия за устойчивото развитие на здравните системи.