Лекуват го от дихателна недостатъчност и пак диша с машина

Актьорът Стефан Данаилов, който лежи в реанимацията на ВМА с дихателна недостатъчност, която затруднява сърдечната и бъбречната дейност, отново има нужда от апаратно подпомагане на дишането му.

Заради това той е упоен и е в състоянието, наричано медикаментозна кома. В медицината такова понятие няма. Кома означава клинична смърт, а заедно с определението медикаментозна, означава клинична смърт, предизвикана с лекарства.

Реаниматорите се дразнят от израза, защото по името им личи, че връщат към живота, а не пращат хората в клинична смърт. Данаилов има дихателна недостатъчност заради залежаването му, след като си счупи крака през август. 

Дихателната недостатъчност е много тежко, но обратимо състояние. Големият проблем е ракът. В. “Галерия” съобщи вчера, че в белия дроб на актьора има разсейки от тумор. Това е вярно по принцип, но не съвсем точно, казват лекари, които познават здравословното състояние на актьора от години.

Негови близки потвърдиха за проблема с белите дробове, като те също наричат страданието му “рак”. Лекарите са го открили още при първия прием във ВМА. 

При Данаилов е забранено да се влиза, защото имунната му система е много отслабнала. Най-невинен за здрав човек вирус може да го убие. Самият Стефан, докато все още бил комуникативен, е молил посещенията при него да се ограничат, научи “24 часа”. 

Приятели и почитатели на Стефан Данаилов препълниха Народния театър за 75-годишния му юбилей, а той бе отрупан с поздравления, цветя и любов.
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Приятели и почитатели на Стефан Данаилов препълниха Народния театър за 75-годишния му юбилей, а той бе отрупан с поздравления, цветя и любов. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Пред медиите племенницата Росица Обрешкова помоли информацията за здравето на Данаилов да го щади, доколкото е възможно, защото всяка спекулация се отразява на настроението му. “Нужна му е позитивна нагласа. Пожалете го!”, призова тя медиите.

Актьорът има голяма метастаза от лимфома, от който страда от 2013 г. Лимфомът е много коварен вид рак, който се изразява с поява на туморна маса в лимфните възли. При актьора преди 6 г. засегнатият лимфен възел е в корема, а днес има много голямо образувание в лимфен възел в белия дроб, което също затруднява дишането.

Стандартното лечение на лимфом включва пълно стопиране на имунната система на болния с цитостатици и след това рестартирането ѝ чрез растежен хормон или присаждане на гръбначномозъчни клетки. 

Блокажът на имунната система не е безобиден и винаги има тежки последици. 

Ремисията при лечение на неходжкинов лимфом продължава години и болните се чувстват добре, но ракът стои загнезден и понякога се активира. Тоест лечението, освен тежко, е и несигурно.

Във финалния стадий ракът превръща цялата съединителна тъкан в тумор, а не, както при обичайните карциноми, да има разсейка в черния дроб и болните да умират от глад, защото увреденият черен дроб не позволява нормална обмяна.

При лимфом най-честият финал е дихателна недостатъчност или преустановяване на перисталтиката на червата.

Мастера пушеше над 2 кутии цигари на ден. Синът му Влади много искаше баща му да се откаже от този навик, убеден, че сериозно вреди на състоянието му. Младежът се прибра за два дни от САЩ, където учи медицина, за да се видят.

Двамата се срещнаха през юни, когато след няколко пропуснати сезона Данаилов се качи на сцената на Народния театър да изиграе кратка роля в пиесата “Актрисата” с партньор Аня Пенчева. Тогава излезе пред публиката на малък скутер, но на финала се изправи на крака.Макар и с малко подкрепа от приятели влезе прав на купона след премиерата, а това беше само преди 5 месеца... После трупата изигра спектатъла в няколко български града. 

Въпреки многото болести на старостта, от които страда любимият актьор - паркинсонизъм, ставни проблеми, счупена наскоро тазобедрена става и последвалата операция, високо кръвно, пневмония, истинският му проблем си остава лимфомът.

Затова лекарите не са големи оптимисти, а близките му и неговите ученици от НАТФИЗ се молят всекидневно за чудо. “24 часа” се присъединява към молитвите им.

 Мастера играе със 7 красиви и талантливи свои колежки в пиесата “Жените на Джейк” от  Нийл Саймън. 
СНИМКА: АРХИВ
Мастера играе със 7 красиви и талантливи свои колежки в пиесата “Жените на Джейк” от Нийл Саймън. СНИМКА: АРХИВ