13°C   София
 

Лекуват го от дихателна недостатъчност и пак диша с машина

Актьорът Стефан Данаилов, който лежи в реанимацията на ВМА с дихателна недостатъчност, която затруднява сърдечната и бъбречната дейност, отново има нужда от апаратно подпомагане на дишането му.

Заради това той е упоен и е в състоянието, наричано медикаментозна кома. В медицината такова понятие няма. Кома означава клинична смърт, а заедно с определението медикаментозна, означава клинична смърт, предизвикана с лекарства.

Реаниматорите се дразнят от израза, защото по името им личи, че връщат към живота, а не пращат хората в клинична смърт. Данаилов има дихателна недостатъчност заради залежаването му, след като си счупи крака през август. 

Дихателната недостатъчност е много тежко, но обратимо състояние. Големият проблем е ракът. В. “Галерия” съобщи вчера, че в белия дроб на актьора има разсейки от тумор. Това е вярно по принцип, но не съвсем точно, казват лекари, които познават здравословното състояние на актьора от години.

Негови близки потвърдиха за проблема с белите дробове, като те също наричат страданието му “рак”. Лекарите са го открили още при първия прием във ВМА. 

При Данаилов е забранено да се влиза, защото имунната му система е много отслабнала. Най-невинен за здрав човек вирус може да го убие. Самият Стефан, докато все още бил комуникативен, е молил посещенията при него да се ограничат, научи “24 часа”. 

Пред медиите племенницата Росица Обрешкова помоли информацията за здравето на Данаилов да го щади, доколкото е възможно, защото всяка спекулация се отразява на настроението му. “Нужна му е позитивна нагласа. Пожалете го!”, призова тя медиите.

Актьорът има голяма метастаза от лимфома, от който страда от 2013 г. Лимфомът е много коварен вид рак, който се изразява с поява на туморна маса в лимфните възли. При актьора преди 6 г. засегнатият лимфен възел е в корема, а днес има много голямо образувание в лимфен възел в белия дроб, което също затруднява дишането.

Стандартното лечение на лимфом включва пълно стопиране на имунната система на болния с цитостатици и след това рестартирането ѝ чрез растежен хормон или присаждане на гръбначномозъчни клетки. 

Блокажът на имунната система не е безобиден и винаги има тежки последици. 

Ремисията при лечение на неходжкинов лимфом продължава години и болните се чувстват добре, но ракът стои загнезден и понякога се активира. Тоест лечението, освен тежко, е и несигурно.

Във финалния стадий ракът превръща цялата съединителна тъкан в тумор, а не, както при обичайните карциноми, да има разсейка в черния дроб и болните да умират от глад, защото увреденият черен дроб не позволява нормална обмяна.

При лимфом най-честият финал е дихателна недостатъчност или преустановяване на перисталтиката на червата.

Мастера пушеше над 2 кутии цигари на ден. Синът му Влади много искаше баща му да се откаже от този навик, убеден, че сериозно вреди на състоянието му. Младежът се прибра за два дни от САЩ, където учи медицина, за да се видят.

Двамата се срещнаха през юни, когато след няколко пропуснати сезона Данаилов се качи на сцената на Народния театър да изиграе кратка роля в пиесата “Актрисата” с партньор Аня Пенчева. Тогава излезе пред публиката на малък скутер, но на финала се изправи на крака.Макар и с малко подкрепа от приятели влезе прав на купона след премиерата, а това беше само преди 5 месеца... После трупата изигра спектатъла в няколко български града. 

Въпреки многото болести на старостта, от които страда любимият актьор - паркинсонизъм, ставни проблеми, счупена наскоро тазобедрена става и последвалата операция, високо кръвно, пневмония, истинският му проблем си остава лимфомът.

Затова лекарите не са големи оптимисти, а близките му и неговите ученици от НАТФИЗ се молят всекидневно за чудо. “24 часа” се присъединява към молитвите им.Евгени Младенов
11/07/2019 11:02:30

Цитирам: "Комата означава едно единственно нещо-клинична смърт". Да, ама не. Кома е дълго състояние на безсъзнание, при което лицето изглежда, че спи и не отговаря по никакъв начин на заобикалящата го среда. В медицинската общност се използват много специфични параметри при определяне на един човек дали е в кома. Човек в кома: Е в безсъзнание; Не може да се събуди; Липсват цикъл на съня; Не реагира нормално на светлина или болка. Клинична смърт се нарича естественото спиране на животоподдържащите функции кръвообращение и дишане или неизбежното им спиране при премахване/изключване на апаратна поддръжка на организма. Изглежда единственият лайк тук е авторът на тази статия. :) Не отива на един специализиран в медицинската информация сайт да публикува подобни глупости!!!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Мил кадър с всички дами в живота си показват Мариана Попова и половинката й Веселин Плачков. На снимката артистът е с трите им дъщери Екатерина, Андреа и Мария-Магдалена. "Днес Кати на 1 годинка и 2 месеца! Да са ни здрави и усмихнати дечицата!", пише певицата. На снимката е дъщерята на Мариана от предишната й връзка,

Раждането е наистина голямо събитие, водещо след себе си много промени от всякакво естество. Включително и такива за вашето тяло. То се е подготвяло в продължение на девет месеца за момента, в който да има способността да даде живот. Съвсем нормално е след това да му отнеме време, в което да може да се върне в предишния си вид.

Не е нищо необичайно за едно малко дете да минава през периоди на дни, дори седмици, в които да предпочита само 1-2 вида храна. Разбира се, това е много притеснително за всеки един родител. Вероятно през главата ви ще минат куп въпроси - нормално ли е, опасно ли е да се лишава от разнообразни хранителни вещества, както и докога ще продължи.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кристиано Роналдо се е оженил тайно за приятелката си Джорджина Родригес, съобщават италиански медии. Мегазвездата на “Ювентус” е официализирал връзката си в Мароко. Причината церемонията да се проведе дискретно там са лошите отношения между Джорджина и майката на Роналдо - Долорес. Преди това през август футболистът добави в завещанието си към

Прокуратурата поиска от съда в Благоевград заличаването на Гражданското сдружение за защита на основни индивидуални човешки права Не са ясни мотивите на Агенцията по вписванията да регистрира организации, свързани с македонисти, и то след дългия отпор срещу нерегистрираната ОМО “Илинден” Две сдружения, свързани с македонисти

“Обединени патриоти” подкрепиха кандидатурата му за шеф на КПКОНПИ, главният прокурор смята, че полицейските функции не са ѝ нужни Конкретни и прагматични промени в работата на антикорупционната комисия, за да бъде тя събудена от състоянието, в което се намира сега, ще предложи в концепцията си номинираният за шеф Сотир Цацаров