Носът ви тече, гърлото ви дразни и всички мускули ви болят - мнозина се оплакват от тези симптоми през есента. Но вместо да лежите на дивана, да пиете билков чай и да взимате медикаменти - просто се отдайте на поривите на секса.

Учени са установили, че по време на оргазъм се отделят антитела, които се борят с обикновената настинка.

Невроимунологът от Цюрих Манфред Шедловски е открил, че броят на естествените клетки убийци в кръвта се увеличава със 150 процента веднага след оргазъм. Те гарантират, че заразените с вируси клетки ще бъдат умъртвени.

"Сексът те прави здрав", казва колегата на Шедловски от Мюнхен, имунологът Петер Шляйхер.

В същото време в човешкото тяло се увеличава производството на антитялоjf имуноглобин А при хората, които правят секс два пъти седмично, сочи проучването. Веществото помага директно при настинки, а също така повишава общите защитни сили на организма, пише Bild.de.

Друг положителен страничен ефект от секса е сънят. Хормонът окситоцин, който се отделя по време на спане, гарантира, че спим особено добре и здраво именно след секс. И докато спим спокойно, имунната система е особено ефективна срещу вируси.

Разбира се, често се чувстваме уморени по време на настинка, че желанието за секс отслабва драстично. В такъв случай трябва да помолите партньора си да поеме инициативата.

Едно нещо, което трябва да знаете: забранени са страстните целувки, за да не се пренасят зарази един на друг.