Анализ на ДНК на повече от половин милион британци разкри, че тютюнопушенето допринася за развиване на депресия и шизофрения, като почти удвоява риска от тези психични разстройства, предаде ТАСС.

Пушещите британци 2,27 пъти по-често страдат от шизофрения и почти два пъти по-често от хронична депресия, в сравнение с непушещите.

"Психичните заболявания често се игнорират в борбата с тютюнопушенето и другите вредни навици - отбелязва Робин Утън от Бристолския университет. - Изследването ни показва, че отказването от тютюна подобрява не само физическото, но и психичното здраве сред всички категории хора, включително и болните от шизофрения и депресия."

Според специалистите никотинът нарушава работата на серотонина и допамина - две важни сигнални молекули в мозъка, които са свързани и с развиването на шизофрения и депресия, информира БТА.

Неврофизиолозите засега не могат да кажат как възникват психичните разстройства и как трябва да се лекуват. Напоследък генетици откриха няколко десетки гени, свързани сравнително слабо с шизофренията, но специалистите не знаят как мутации в тези участъци от ДНК предизвикват заболяването и как могат да бъдат потиснати проявите им.

Утън и колегите й от години се опитват не само да разкрият корените на мутациите, свързани с различни заболявания, но и да разберат какви изменения настъпват в работата на мозъка и други органи.

Анализирайки събраните данни генетиците установиха, че шизофрениците и страдащите от депресия пушат повече от други участници.