60% от учителите у нас са засегнати от бърнаут синдрома (професионално прегряване). Прекомерната бумащина, агресията на ученици и родители са основните причини за изхабяването на педагозите. Това сочат първите резултати от национално проучване сред 5000 преподаватели в цялата страна, които бяха обявени в Пловдив.

"Учителите са буквално затиснати от ненужна документация. Наредба 15 ги задължава да си правят портфолио, където да описват всичките си дейностите. Много време им отнема съставянето на различни планове - примерно срещу тероризъм или за киберсигурност, тъй като не са специалисти в тези области", заяви председателят на образователния синдикат към "Подкрепа" Юлиян Петров.

Педагозите се нуждаят от обучение как да се справят с агресията от страна на децата и апатията им към уроците. В последните няколко години българското общество е в очакване учителите да се превърнат едва ли не в аниматори, а учебните заведения - в цирк, е мнението на специалисти, участвали в изследването.

"Липсата на разбиране и желание за партньорство от част от родителите е голям стресов фактор за учителите. Някои семейства поставят рекорди в писане на жалби. Има случай с 50-60 сигнала за месец срещу един и същи преподавател", казва Петров.

Последният стадий на бърнаут синдрома е безразличието, което обхваща педагозите. А това застрашава качеството на образованието у нас, смятат специалистите.