Изпитвате ли спешна необходимост от подобряване на любовния живот? Ако отговорът е "Да", можете да предприемете няколко лесни стъпки, препоръчани от международни експерти, пише в. "Дейли стар".

Според предишно проучване над 50 процента от жените на определен етап от живота си страдат от понижено либидо. Липсата на охота за секс и еректилната дисфункция са проблемите, с които най-често се сблъскват мъжете.

За разрешаването им представителите на двата пола могат да предприемат следните стъпки:

1. Редовни упражнения

"Редовните упражнения допринасят за повишаване на либидото, тъй като подобряват настроението и телесното възприятие. За дамите особено полезни са упражненията на Кегел, които тонизират тазовите мускули. Това на свой ред води до повишена наслада от секса.

2. Консумация на дребни безкостилкови плодове

Дребните безкостилкови плодове са богати на елемента цинк, който е важен за производството на полови хормони, и на антиоксиданти.

В азиатските страни плодът годжи бери по традиция се използва като сексуален тоник, който повишава либидото, както при мъжете, така и при жените.

С напредването на възрастта нивата на мъжкия полов хормон тестостерон спадат, в резултат на което се понижава и либидото, припомнят експертите.

3. Консултация с лекар

Резултатите от проучване по поръчка на компания, предлагаща добавки при захарна болест, обхванало 2200 души, показва, че 80 процента от тях не знаят, че диабет тип 2 може да доведе до импотентност.

"Повишените нива на кръвната захар увреждат по-малките кръвоносни съдове в органите, което води до усложнения", обяснява британската нутриционистка и медицински консултант д-р Сара Брюър.

4. Справяне с умората

Ако постоянно се чувствате дремливи, не е чудно защо ви липсва настроение за интимност.

"Богатият на въглехидрати обяд може да ви докара следобедна сънливост и липсата на желание за секс по-късно през деня. От тази гледна точка е препоръчително обедното ви меню да включва пилешка салата като източник на желязо, повишаващо енергията, и магнезий, който противодейства на умората", казва нутриционистката Лили Сутър.

5. Афродизиаци

Някои хранителни вещества и билки могат да се окажат особено полезни, ако сексуалният ви живот се нуждае от стимул.

Цинкът е важен за хормоналния баланс и либидото. Богат източник на елемента са стридите, възхвалявани като мощен афродизиак.

Аминокиселината L-аргинин също играе съществена роля за подобряване на кръвообращението в областта на половите органи.

Витамин В3 помага за намаляване на умората.

Стресът от своя страна може да се окаже една от водещите психологически причини за понижено либидо при жените. От полза за справяне с проблема са билки като сибирски женшен и родиола